Czarnuszka – właściwości lecznicze i zastosowanie

 czarnuszka, pieprz, przyprawa, olej z czarnuszki

Czarnuszka w kuchni z powodzeniem może zastąpić pieprz. Jednak prawdziwą moc ta niepozorna roślina objawia dopiero w domowej apteczce. Czarnuszka właściwości lecznicze zawdzięcza bogactwu składników zawartych w jej brunatnych nasionach. Czarnuszka działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Podejrzewa się też, że substancje zawarte w nasionach czarnuszki mogą zabijać komórki nowotworowe, a to tylko początek długiej listy jej zastosowań leczniczych. Poznaj najważniejsze.


Czarnuszka – właściwości ogólne: pochodzenie, występowanie, wygląd

Czarnuszka siewna jest rośliną z rodziny jaskrowatych, pochodzącą z terenów dzisiejszego Iranu i Turcji. Na przestrzeni wieków rozprzestrzeniającą się w rejonie Morza Śródziemnego. Znana była w starożytnej Asyrii, Izraelu oraz Egipcie. Fiolki z czarnuszką zostały znalezione nawet w grobowcu słynnego faraona Tutenchamona, prawdopodobnie wierzono, że zapewnią władcy zdrowie w zaświatach.

W obecnych czasach w Polsce czarnuszka występuje głównie jako roślina hodowlana, miejscami dziczejąca. Białe kwiaty czarnuszki, którepojedynczo wieńczą pędy, osiągają do 3 centymetrów wielkości. Owoce czarnuszki mają charakterystyczny zapach i korzenny smak i to one stanowią o wyjątkowości tej rośliny.

Sprawdź także: Dziurawiec – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne

Czarnuszka – właściwości lecznicze – skąd się biorą

Pierwotnie używana do wytwarzania przypraw, w kolejnych wiekach czarnuszka objawiła właściwości lecznicze. Już w starożytności pisano o niej, że leczy wszystko za wyjątkiem śmierci.

W przypadku czarnuszki surowcem zielarskim są nasiona. Zbiera się je w połowie września, gdy nabiorą brunatnej barwy. Z nasion wytwarzany jest olejek czarnuszki siewnej. Nasiona zawierają:

  • Olejek eteryczny
  • Kwasy tłuszczowe, w tym linolowy, eikozadienowy, palmitynowy.
  • Fitosterole
  • Fosfolipidy
  • Flawonoidy
  • Saponiny
  • Alkaloidy
  • Białka
  • Węglowodany
  • Witaminy A, B1, B3, B6, E
  • Minerały: związki cynku, selenu, wapnia, żelaza, potasu


Czytaj też: Aloes – właściwości lecznicze i zdrowotne

Czarnuszka – właściwości zdrowotne  – na co pomaga czarnuszka?

Czarnuszka właściwości lecznicze objawia działając niezwykle wszechstronne na organizm człowieka.

Jakie czarnuszka ma właściwości? Lista jest bardzo, bardzo długa. Czarnuszka działa między innymi:

  • moczopędnie,
  • żółciopędnie,
  • wiatropędnie,
  • przeciwbakteryjnie,
  • przeciwzapalnie,
  • grzybobójczo,
  • rozkurczająco na mięśnie gładkie,
  • stymulująco na wydzielanie mleka,
  • poprawiająco trawienie,
  • poprawiająco wydolność płuc,
  • regulująco miesiączkę,
  • zwiększająco poziom hemoglobiny i erytrocytów,
  • obniżająco poziom cukru we krwi,
  • wzmacniająco odporność,
  • anty-nowotworowo,
  • na cerę i trądzik,
  • na gojenie ran,
  • przeciw łysieniu,
  • kojąco na układ nerwowy.


Zobacz też: Ostropest – dawkowanie, stosowanie i właściwości

Czarnuszka – właściwości i zastosowanie w kuchni

Czarnuszka może, ze względu na swoje walory smakowe, stać się elementem naszej kuchni. Ze względu na ostry korzenny smak i aromatyczny zapach,  nasiona czarnuszki dodawane są jako przyprawa, między innymi do:

  • pieczywa,
  • mięsa,
  • serów,
  • humusu,
  • bigosu,
  • kapusty,
  • ogórków kiszonych.


Jako przyprawa, mogą być wykorzystane też liście czarnuszki. Z kolei olej z nasion czarnuszki jest wykorzystywany do doprawiania likierów i słodyczy.

Czarnuszka – właściwości odżywcze

Czarnuszka ma doskonałe właściwości odżywcze, w smaku przypomina nieco gorzką kawę, ale jest ostra. Stanowi doskonałą alternatywę dla pieprzu, od którego różni się między innymi tym, że nie zakwasza organizmu i nie podrażnia żołądka. Dlatego czarnuszką można na stałe wypełnić swoją pieprzniczkę.

Czarnuszka – właściwości kosmetyczne

Czarnuszka od wiekówobjawia też właściwości kosmetyczne. Była znana już w starożytnym Egipcie, a z jej dobrodziejstw korzystać miała między innymi królowa Kleopatra. Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy A i E pomagają regenerować zniszczone włosy, a także zapobiegać ich wypadaniu i stymulować porost nowych.

Czarnuszka jest polecana osobom, których włosy są matowe i łamliwe po intensywnym i wieloletnim farbowaniu, czy wykonywaniu trwałej ondulacji. Czarnuszka i zawarte w nie substancje odżywiają skórę suchą i dojrzałą, nawilżają, zmiękczają, a nawet wypełniają zmarszczki. Olej z czarnuszki łagodzi też oparzenia słoneczne i powstałe w solarium. Czarnuszka pomaga pielęgnować skórę dotkniętą trądzikiem, jest pomocna w walce z łojotokiem i łupieżem.  

Czytaj także: Sok z czarnego bzu – właściwości, dawkowanie i przepis

 

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.