Jaka jest zdrowa dieta przy wrzodach żołądka? Przepisy

Dieta przy wrzodach żołądka musi być lekkostrawna, regularna i właściwie skomponowana. Z jadłospisu należy wyeliminować potrawy tłuste, smażone, kwaśne i ostre. Zamiast tego lepiej zdecydować się na produkty chude, delikatne i gotowane.

dieta-przy-wrzodach-zoladka

Różnorakie przepisy pozwalają tak skomponować menu, aby codzienne żywienie nie tylko pomagało w walce z chorobą, ale też było smaczne, ciekawe i zróżnicowane. Na czym polega dieta wrzodowa? Co wolno, a czego nie wolno jeść? Jak ułożyć jadłospis?

Dieta przy wrzodach żołądka

Dieta przy wrzodach żołądka stanowi jeden z głównych elementów terapii oraz profilaktyki. Nie wyeliminuje ona przyczyn choroby, ale pozwoli zmniejszyć częstotliwość i intensywność objawów, w tym przede wszystkim – bólu brzucha.

Zadaniem tak zwanej diety wrzodowej jest ograniczenie wydzielania soków żołądkowych oraz wiązanie nadmiaru kwasu solnego. Menu dla osób cierpiących na tego typu dolegliwości powinno być lekkostrawne, oparte na kuchni gotowanej i potrawach nie wymagających zbyt długiego przeżuwania. Ze wszystkich metod obróbki termicznej zdecydowanie preferowane jest gotowanie na parze oraz w wodzie.

Niedozwolone jest spożywanie potraw:

  • smażonych,
  • pieczonych,
  • grillowanych,
  • słonych,
  • kwaśnych,
  • pikantnych.

Czy to znaczy, że dieta przy wrzodach żołądka (a także refluksie, nadżerce i podobnych dolegliwościach) musi być nudna, mdła i niesmaczna? Bynajmniej.

Przepisy diety przy wrzodach żołądka

Przepisy diety wrzodowej nie różnią się niczym szczególnym od innych przepisów kulinarnych, pamiętać należy jedynie o unikaniu tych, które zawierają niedozwolone składniki lub wymagają zastosowania zakazanych metod obróbki termicznej, w tym przede wszystkim smażenia. Niekiedy też z przepisami należy postępować w sposób wybiórczy.

Przykładowo, przygotowując pastę z indyka, używamy do tego celu mięsa gotowanego, wyciągniętego z zupy. Pamiętajmy, by do wywaru nie dodawać bulionu, a sól najwyżej w śladowych ilościach. Podobnie pieprz. Ugotowanego indyka obieramy z kości i miksujemy razem z gotowaną marchewką. Dla lepszego połączenia składników używamy oliwy. Rozliczne przepisy sugerują, by całość doprawić pieprzem, majerankiem i tego typu składnikami, jest to jednak dalece niewskazane  w diecie przy wrzodach żołądka.

Jaka dieta przy wrzodach żołądka? Jadłospis

Układając jadłospis, osoba cierpiąca na chorobę wrzodową powinna uwzględnić różnorakie składniki.

  1. Produkty zbożowe: pieczywo jasne i czerstwe, płatki owsiane, ryż, mąka pszenna.
  2. Mleko i jego przetwory: chude mleko, chudy twaróg, kefir.
  3. Mięso i wędliny: wyłącznie chude: kurczak, indyk, cielęcina, dorsz, szczupak, szynka, polędwica. Mięso tylko gotowane lub pieczone w pergaminie. Smażenie zabronione. Ryby nie mogą być wędzone.
  4. Jajka: gotowane na miękko.
  5. Tłuszcze: oleje roślinne, w tym między innymi olej słonecznikowy i oliw. Masło.
  6. Ziemniaki: ugotowane, podawane jako puree.
  7. Warzywa: marchew, seler, pietruszka, dynia. Podawane na miękko, po ugotowaniu w wodzie lub na parze.
  8. Owoce: truskawki, jagody, banany. Tylko dojrzałe i tylko gotowane.
  9. Słodycze: ciasta biszkoptowe i drożdżowe.
  10. Napoje: woda mineralna, słaba herbata, kawa zbożowa.

Czego nie może zawierać jadłospis w diecie wrzodowej?

Cierpiąc na wrzody żołądka, z jadłospisu należy wyeliminować wiele produktów.

  1. Tłuste mięsa, wędliny i ryby: wieprzowina, kaczka, dziczyzna, łosoś, śledź. Niedozwolone jest smażenie na tłuszczu. Nie powinno się jeść produktów konserwowych.
  2. Pieczywo: żytnie i razowe, grube kasze i inne produkty zawierające znaczne ilości błonnika.
  3. Mleko i jego produkty: mleko tłuste, sery pleśniowe i topione.
  4. Jajka: gotowane na twardo i sadzone. Absolutnie niedozwolone spożywanie jaj w majonezie.
  5. Ziemniaki: smażone, w postaci frytek. Chipsy.
  6. Warzywa: rzodkiewka, rzepa, kapusta, ogórki oraz wszystkie warzywa zasmażane.
  7. Owoce: wszystkie surowe owoce są zabronione w diecie przy wrzodach żołądka.
  8. Słodycze: cukierki, chałwy, torty, bite śmietany.
  9. Napoje: gazowane, alkohol, kawa, mocna herbata.
  10. Przyprawy – wszystkie pikantne, w tym pieprz, chili, a także musztarda, ocet, bulion.

Przykładowy jadłospis w diecie przy wrzodach żołądka

Komponując dzienny jadłospis należy uważać na pokarmy z listy produktów zabronionych, z reszty można jednak ułożyć interesujące menu na cały dzień, a nawet tydzień.

  1. Śniadanie: bułka pszenna, masło, chudy biały ser z miodem, polędwica, jajko na miękko, słaba herbata.
  2. Drugie śniadanie: rogalik z masłem i dżemem brzoskwiniowym, kawa zbożowa.
  3. Obiad: zupa jarzynowa, puree ziemniaczane, pierś kurczaka pieczona w pergaminie, duszony szpinak, słaba herbata.
  4. Podwieczorek: ciasto drożdżowe, kisiel owocowy.
  5. Kolacja: bułka pszenna, pasta z indyka, lekka jajecznica, herbata owocowa.

Pamiętajmy, że posiłki nie powinny być zbyt obfite. Niezwykle istotne jest też regularne żywienie: 5 razy na dobę w odstępach nie większych niż 3 godziny.

Autor: Piotr Brzózka

Czytaj:

Źródła:

  • Dieta w chorobie wrzodowej żołądka lub dwunastnicy – Szpital Uniwersytecki w Krakowie, sukrakow.pl
  • Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka – Szpital Śląski w Cieszynie, szpitalslaski.pl
  • Dieta wrzodowa – Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Lublinie, szpital.lublin.pl

Piotr Brzózka

Piotr Brzózka

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.