Kwasy OMEGA 6 – źródła, występowanie i działanie

oliwa z oliwek

 

Kwas Omega 6 to tłuszcz niezbędny w diecie człowieka. Organizm nie wytwarza go sam, więc jest dostarczany wraz z pożywieniem, głównie w produktach pochodzenia roślinnego. Warto poznać źródła kwasów omega 6, a także wiedzieć, jak ich dobroczynne działanie wypływa na nasze zdrowie.

Kwas omega 6 to dobry tłuszcz nienasycony, dobry to znaczy, że dzięki swoim właściwościom potrafi uchronić człowieka przed różnymi schorzeniami. Dlatego tak ważne jest, by dostarczać go do organizmu w codziennej diecie. Ponieważ jest niezbędny do codziennego funkcjonowania należy także do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tzw. NNKT.

Do kwasów tłuszczowych omega-6 zaliczamy:

  • kwas linolowy (LA),
  • kwas gammalinolenowy (GLA),
  • kwas arachidonowy (AA/ARA).


Stosunek kwasów omega 3 do omega 6

W grupie dobrych tłuszczów nienasyconych znajdują się także kwasy omega 3 oraz omega 9. Obecność wszystkich kwasów z rodziny omega może pozytywnie wpłynąć na stan zdrowia. Niezwykle ważne jest przyjmowanie ich w odpowiednich proporcjach, ponieważ każdy pełni w organizmie inną rolę.

Zarówno kwas omega 3, jak i omega 6 są dla zdrowia tak samo istotne. Jednak podstawą w ich przyjmowaniu jest odpowiedni stosunek ich ilości względem siebie, a powinien wynosić 1:5 lub 1:6. Niestety kwasów omega 3 jest w pożywieniu znacznie mniej, więc trudniej je dostarczyć w diecie. Dlatego zazwyczaj stosunek kwasów omega 3 do omega 6 wynosi nawet 1:12. Tak znaczna ilość kwasów omega 6 utrudnia dostęp do organizmu kwasom omega 3, a to może przynieść negatywne skutki dla zdrowia.

Kwasy omega 6 występowanie

Kwas omega 6, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, występuje głównie w żywności pochodzenia roślinnego. Okazuje się, że w codziennej diecie spożywamy znacznie więcej tłuszczów roślinnych niż tych pochodzących z ryb. Co znacznie zaburza proporcje między omega 6, a omega 3.

Kwasy omega 6 źródła i produkty

Źródłem kwasów omega 6 są następujące produkty:

  • olej kukurydziany,
  • olej słonecznikowy,
  • olej sojowy,
  • olej rzepakowy,
  • olej arachidowy,
  • olej sezamowy,
  • olej kokosowy,
  • olej z pestek winogrona,
  • oliwa z oliwek,
  • pestki dyni i słonecznika,
  • sezam,
  • migdały,
  • orzechy ziemne,
  • awokado.


Kwasy omega 6 zawierają także margaryny wyprodukowane z olejów roślinnych. Ważne, aby spożywać je w postaci surowej, ponieważ w procesie smażenia tracą cenne właściwości.

Kwasy omega 6 działanie

Kwasy omega 6 szeroko oddziałują na nasze zdrowie. Są istotnym składnikiem błon komórkowych, wspierają odporność, usprawniają pracę układu nerwowego oraz stanowią barierę ochronną przed rozwojem stanów zapalnych. Biorą udział także w prawidłowej pracy układu pokarmowego, serca i nerek. Okazują się pomocne w walce z wieloma dolegliwościami oraz schorzeniami, takimi jak:

  • alergie,
  • ADHD,
  • zaburzenia hormonalne,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • osteoporoza,
  • cukrzyca,
  • choroby skóry,
  • podwyższony poziom cholesterolu.


Mimo dobrego wpływu na zdrowie kwasy omega 6 należy przyjmować z umiarem. Dostarczanie do organizmu nadmiernych ilości może przynieść odwrotne, negatywne skutki i spowodować zmiany miażdżycowe, zakrzepowe, wpłynąć na pracę serca i układu krążenia oraz zaburzyć gospodarkę hormonalną, a także działanie systemu odpornościowego.

Źródło: medme.pl

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.