Olej jojoba – właściwości. Stosowanie na twarz i włosy

Olej jojoba

Olej jojoba to tak naprawdę wosk. Jest polecany jako uniwersalny kosmetyk do pielęgnacji skóry i włosów. Może być stosowany także do cery trądzikowej i łupieżu. Olejek jojoba jest tak wytrzymały, że dodaje się go do innych olejów, aby przedłużyć ich termin przydatności. Co jeszcze warto o nim wiedzieć..? Przeczytajcie!

Olej jojoba  pochodzenie

Olej jojoba pochodzi z nasion krzewu o nazwie simondsja kalifornijska. Poprawna wymowa to: żożoba lub chochoba. Mimo swojej powszechnej nazwy, olej jojoba to tak naprawdę ciekły wosk, który zastyga dopiero w temperaturach poniżej 7 stopni Celsjusza - staje się wtedy bardziej matowy, można też zaobserwować pojawienie się kryształków. Olejek jojoba ma złoto-żółte zabarwienie i delikatny, orzechowy zapach.

Sprawdź: Olej lniany- dlaczego warto wprowadzić go do diety?

Olej jojoba  zastosowanie

Olejek jojoba można stosować jako kosmetyk, dodatek do olejków eterycznych (stosowanych np. do masażu aromaterapeutycznego) lub jako dodatek do innych olejków roślinnych. Ze względu na dużą wytrzymałość, przedłuża trwałość mniej gęstych olei. Co ciekawe, olej jojoba jest tak wytrzymały na ciepło, że żadna, naturalnie występująca temperatura otoczenia nie jest w stanie mu zagrozić. Olejek jojoba wytrzymuje nawet do 300 stopni Celsjusza. Można go stosować w postaci nierozcieńczonej, nawet przy problemach z łupieżem czy trądzikiem.

Olej jojoba jest stosowany najczęściej jako:

  • Kosmetyk w postaci nierozcieńczonej do pielęgnacji twarzy, włosów i całego ciała (o tym szerzej w dalszej części tekstu).
  • Składnik olejków eterycznych stosowanych np. w aromaterapii.
  • Dodatek do innych olejów roślinnych - przedłuża ich przydatność do użycia.

Olejek jojoba zawdzięcza swoją popularność przede wszystkim bardzo dobremu wchłanianiu się w skórę oraz właściwościom antybakteryjnym. Jest jednym z niewielu olejków roślinnych, które bez obaw mogą stosować osoby z problemem skóry przetłuszczającej się. W jego składzie znajdują się m.in. palmitynian cetylu (związek ten natłuszcza i nawilża skórę), skwalen (składnik płaszczu hydrolipidowego skóry), fitosterole, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witamina E nazywana witaminą młodości.  

Polecamy: Sprawdź, jaki masz typ cery

Olej jojoba  właściwości

  • Wytrzymały na wysokie temperatury (do 300 stopni Celsjusza).
  • Ogranicza rozwój bakterii, ma działanie przeciwgrzybicze.
  • Natłuszcza i nawilża skórę.
  • Reguluje wydzielanie sebum.
  • Jest łatwo wchłaniany przez skórę.
  • Ujędrnia i odżywia skórę.
  • Wzmacnia płaszcz hydrolipidowy skóry.
  • Zagęszcza tkankę skórną i wypełnia zmarszczki.
  • Oczyszcza skórę.

Olej jojoba na twarz

Olejek jojoba świetnie sprawdza się jako uniwersalny kosmetyk do twarzy. Dzięki właściwościom oczyszczającym, hamującym rozwój bakterii oraz zapobiegającym rozmnażaniu się grzybów, może być stosowany np. jako środek do demakijażu, także w przypadku skóry trądzikowej, czy z rankami/podrażnieniami. Po delikatnym przemyciu skóry płatkiem nasączonym olejkiem, warto odsączyć  z niej resztki oleju, lekko przykładając ręcznik papierowy do twarzy.

Olejek jojoba może być stosowany jako krem nawilżający, przeciwzmarszczkowy i ochronny w jednym. Bardzo dobrze wchłania się w skórę, zagęszcza jej strukturę wypełniając zmarszczki oraz wzmacnia płaszcz hydrolipidowy czyli naturalną warstwę ochronną naskórka. Co więcej, olej jojoba nawilża, ale nie przetłuszcza skóry dlatego mogą go stosować także osoby z cerą trądzikową lub przetłuszczającą się.

Przeczytaj także: Olejek rycynowy w pielęgnacji rzęs i brwi

Olej jojoba na trądzik

Olej jojoba, jako jeden z niewielu olejów roślinnych, pomaga w walce z trądzikiem. Dzieje się tak dzięki temu, że jednocześnie nawilża i zatrzymuje rozwój bakterii. Olej jojoba reguluje wydzielanie sebum - dobrze nawilżona i odżywiona skóra zmniejsza ilość produkcji sebum, czyli łoju, który może powodować powstawanie krostek, zaskórników i grudek. Istotne jest także to, że olej jojoba nie uczula, nie podrażnia i nie zatyka porów, a także przyspiesza gojenie się ran i podrażnień.

To może Cię zainteresować: Olej kokosowy - właściwości kosmetyczne

Olej jojoba na włosy

Olejek jojoba zadba o każdy rodzaj włosów. Suche, zniszczone i łamliwe zostaną odżywione, nawilżone i odzyskają blask. Olej jojoba jest zalecany także osobom walczącym z łupieżem - dzięki właściwościom antybakteryjnym i antygrzybicznym oczyści oraz odżywi skórę głowy. Włosy przetłuszczające się, które zostaną naolejowane woskiem jojoba, będa oczyszczone, a jednocześnie odżywione.

Najlepsze efekty można uzyskać nakładając rozgrzany olej jojoba (wystarczy przelać niewielką ilość oleju do naczynia wstawionego do garnuszka z ciepłą wodą) na włosy i skórę głowy. Dobrze jest wmasować dokładnie olejek i nałożyć na głowę folię lub czepek. Po upływie ok. 10-15 minut należy zmyć olejek z włosów delikatnym szamponem, pod letnią wodą. Takie odżywianie zalecane jest 1-2 w tygodniu.

Olej jojoba  właściwości, podsumowanie

  • Nie podrażnia.
  • Nie uczula.
  • Działa kojąco.
  • Hamuje rozwój bakterii.
  • Ma działanie przeciwgrzybicze.
  • Reguluje wydzielanie sebum.
  • Wzmacnia płaszcz hydrolipidowy skóry.
  • Nawilża i natłuszcza.
  • Wypełnia zmarszczki.
  • Ma działanie oczyszczające.
  • Nie zatyka porów.
  • Przyspiesza gojenie się podrażnień.

Olejek jojoba polecany, jako:

  • Krem do cery trądzikowej.
  • Krem ochronny, przeciwzmarszczkowy, nawilżający.
  • Odżywka do włosów przesuszonych, przetłuszczających się oraz do włosów z łupieżem..
  • Krem kojący dla niemowląt np. na odparzenia od pampersów/pieluszek.
  • Środek do demakijażu.
  • Składnik olejków do masażu.
  • Nawilżający balsam do ciała.
  • Środek pomagający zwalczyć rozstępy.


Autor: Urszula Karpińska

Łucja Cymkiewicz

Łucja Cymkiewicz

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.