Siedem przepisów na pożywne śniadanie

 pożywne śniadanie

Trzeba jeść śniadania. Ale zjedzenie czegokolwiek nie wystarczy, by pierwszy poranny posiłek spełnił swoją rolę: zapewnił energię na cały dzień, chronił organizm przed wirusami i bakteriami, stymulował mózg do pracy. Jak stworzyć wartościowe śniadanie?

Przede wszystkim unikajmy gotowych płatków śniadaniowych, owocowych jogurtów i napojów owocowych. Mają mnóstwo cukrów prostych, które nie służą naszemu zdrowiu ani umysłowi. Biały chleb, bułki kajzerki, drożdżówki, rogaliki z czekoladą dostarczają też sporo pustych kalorii. Lepiej postawić na naturalne produkty, które zapewniają białko (twaróg, jajka, mleko, ryby morskie) i węglowodany złożone – razowe pieczywo z ziarnami, makarony, płatki owsiane z pełnych ziaren, amarantus, warzywa.

Oto przepisy na pożywny pierwszy posiłek, dostarczający około 350 kalorii.

Kasza jaglana z daktylami

Składniki:

  • ćwierć szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka wody
  • szklanka mleka
  • 2 daktyle
  • łyżeczka migdałów
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego, nasiona
  • ćwiartka jabłka w kawałkach

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przepłukać zimną, a potem wrzącą i znów zimną wodą. Zagotować mleko z wodą wrzucić do niego pokrojone daktyle, siemię lniane, migdały, Następnie dodać kaszę i gotować na małym ogniu, mieszając do czasu, aż będzie miękka. Nałożyć do miseczki, dodać jabłko i cynamon.

Podajemy z filiżanką pokrzywy, kawą lub zieloną herbatą.

Czytaj także: 11 przepisów na rozgrzewające herbatki

Owsianka z lodówki z owocami jagodowymi

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • szklanka mleka 3,2 proc.
  • łyżka nasion chia lub parzonego siemienia lnianego
  • łyżka pestek dyni
  • 4 orzechy włoskie
  • garść owoców jagodowych

Przygotowanie:

Składniki (oprócz owoców) mieszamy w salaterce i wstawiamy na noc do lodówki. Rano dodajemy owoce i jemy, popijając zieloną herbatą.

Kanapki z szynką i warzywami

Składniki:

  • 3 plastry szynki z indyka
  • łyżeczka masła
  • 3 kromki chleba żytniego razowego
  • łyżeczka natki pietruszki
  • 6 plastrów pomidora

Przygotowanie:

Chleb smarujemy masłem, kładziemy plasterki szynki i pomidora, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Po śniadaniu jemy pięć orzechów włoskich.

Pasta twarogowa z makaronem

Składniki:

  • kostka twarogu półtłustego (250 g)
  • jogurt naturalny
  • banan
  • łyżka suszonej żurawiny lub daktyli
  • łyżeczka startych orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu
  • 4 łyżki ugotowanego makaronu

Przygotowanie:

Składniki wrzucamy do salaterki i dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy ugotowany makaron oraz szczyptę cynamonu. Serwujemy z filiżanką kakao.

Sprawdź: Cztery przepisy na ciasta bezglutenowe

Omlet z musem łososiowo-serowym

Składniki:

  • 2 – 3 plasterki wędzonego łososia
  • po łyżeczce naturalnego twarogu, soku z cytryny i kwaśnej śmietany
  • omlet
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wody
  • plater szynki
  • odrobina masła
  • pokrojony w plastry pomidor
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Mus: plasterki łososia drobno kroimy, następnie mieszamy z sokiem z cytryny, twarożkiem i śmietaną oraz łyżeczką mielonych migdałów lub orzechów włoskich. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek.

Omlet: rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej masło. Jajka roztrzepujemy z wodą i wlewamy na patelnię. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać, dodajemy pokrojoną w paski szynkę, plasterki pomidora i przyprawiamy do smaku. Przekładamy na talerz i smarujemy przygotowanym wcześniej musem.

Płatki owsiane z jogurtem

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • łyżeczka nasion siemienia lnianego
  • łyżeczka pestek słonecznika
  • średnie kiwi (80 g)
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego (150 g)

Przygotowanie:

Płatki, siemię oraz pestki słonecznika mieszamy w salaterce, zalewamy odrobiną wrzątku, by płatki napęczniały. Dodajemy obrane, pokrojone kiwi. Gdy płatki wchłoną wodę, dodajemy jogurt.

Podajemy z herbatą owocową.

Jajecznica z sałatką z awokado

Składniki:

  • 2 jaja
  • łyżka mleka
  • pół łyżeczki masła
  • garść rukoli
  • awokado
  • garść kiełków
  • pomidor
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

Rukolę, pokrojonego w plastry sparzonego i obranego ze skórki pomidora, obrane pokrojone w plastry awokado i kiełki łączymy i polewamy sosem z musztardy i oliwy z oliwek. Jajko mieszamy z mlekiem i smażymy na maśle. Danie to najlepiej smakuje z filiżanką owocowej herbaty.

Autor: Marzena Maciejczyk 

 

Zobacz: Rozgrzewające zupy w sezonie jesienno-zimowym - przepisy

 

 

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.