Witamina K i K2 MK7 – występowanie, właściwości i przeciwwskazania

witamina k

Witamina K odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi, bierze udział w wapnieniu kości, zapobiega osteoporozie. Witamina K uchodzi za niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zastanawiasz się, jaka jest różnica pomiędzy witaminą K a witaminą K2? Co to jest witamina K2 MK7? Koniecznie przeczytaj ten artykuł.

 

Witamina K - właściwości

Witamina K to grupa związków chemicznych, do której należą: witamina K1 występująca przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego, witamina K2 wytwarzana przez bakterie układu pokarmowego i występująca w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego oraz syntetyczna witamina K3.

Witaminy K1 i K2 to naturalne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, natomiast witamina K3 jest syntetyczna i rozpuszcza się w wodzie lub tłuszczach.

Witamina K (K1 i K2) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ bierze udział w wytwarzaniu protrombiny przez wątrobę oraz innych czynników regulujących krzepliwość krwi. Innymi słowy funkcją witaminy k jest utrzymanie procesu krzepnięcia krwi na właściwym poziomie. Poza tym witamina K ma wpływ na prawidłowy metabolizm kości, a co za tym idzie zapobiega powstawaniu osteoporozy.

Wiele mówi się także o przeciwnowotworowym działaniu witaminy K. Przeprowadzono szereg badań, które potwierdziły, że witamina K może hamować rozwój raka piersi, jajników, wątroby, żołądka oraz nerek. Witamina K chroni także noworodki przed chorobą  krwotoczną.

Czytaj też: Witamina PP i B3 (niacyna) – występowanie i właściwości

Witamina K2 MK7

Wapń jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nieprawidłowy metabolizm wapnia prowadzi do osteoporozy i chorób sercowo-naczyniowych. Najnowsze badania wskazują, że witamina K2, a dokładnie jeden z jej typów - K2 MK7, jest kluczowym czynnikiem regulującym poziom wapnia w organizmie.

Witamina K2 MK7 jest odpowiedzialna za aktywację białek MGP, które transportują wapń w organizmie. Innymi słowy aktywne białka MGP sprawiają, że wapń trafia do kości, a nieaktywne, że osadza się w naczyniach krwionośnych doprowadzając do miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych.

Witamina K2 D3

Do niedawna uważano, że dla zachowania zdrowych i mocnych kości niezbędne są wapń, magnez oraz witamina D. Badania nad witaminą K pokazały jednak, że to nie wystarczy. Bez witaminy K2 wapń nie jest bowiem transportowany do kości. Jeżeli chcemy zwiększyć wytrzymałość kości, musimy zatem razem z witaminą D3 przyjmować witaminę K2.

Witamina K dla niemowląt

Witamina K dla niemowląt jest niezwykle ważna, gdyż jej niedobór może doprowadzić do choroby krwotocznej u noworodków. Witamina K odpowiada za prawidłowy proces krzepnięcia krwi. O ile dzieci starsze i osoby dorosłe odpowiedni poziom witaminy K zawdzięczają prawidłowo zbilansowanej diecie i bakteriom bytującym w jelicie grubym, o tyle noworodki przychodzą na świat z pozbawionym bakterii przewodem pokarmowym.

Mleko matki także nie zapewnia im odpowiedniej dawki witaminy K, chodzi przede wszystkim o witaminę K2. Dlatego noworodki dostają w pierwszych pięciu godzinach życia witaminę k w domięśniowym zastrzyku.

Niedobór witaminy K

Niedobór witaminy k w organizmie może prowadzić do następujących dolegliwości:

  • słaba krzepliwość krwi,
  • krwotoki wewnętrzne i zewnętrzne,
  • problem z gojeniem się ran,
  • osteoporoza,
  • zapalenie jelita,
  • biegunka,
  • większe ryzyko rozwoju nowotworów.


Witamina K2 - występowanie

Witamina K występuje naturalnie w mięsie, produktach pochodzenia zwierzęcego oraz warzywach, szczególnie zielonych. Witaminę K znajdziecie w:

  • wątróbce gęsiej, kurzej i cielęcej,
  • boczku,
  • mięsie kurzym i gęsim,
  • salami,
  • łososiu i makreli,
  • żółtku jaja,
  • maśle,
  • serach,
  • kapuście kiszonej,
  • szpinaku,
  • zielonym groszku,
  • awokado,
  • brokułach.


Należy pamiętać, że witamina K1 występuje przede wszystkim w warzywach, owocach, ziarnach i olejach roślinnych, a witamina K2 w serach, mięsie, żółtku jaja czy maśle. Natomiast witamina K2 MK7 występuje naturalnie w natto, czyli sfermentowanej soji, używanej w kuchni japońskiej.

Czytaj też: Witamina E - występowanie, działanie i właściwości

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.