Zatrucie salmonellą - jakie są objawy? Leczenie

Zatrucie salmonellą to jedno z najczęstszych i zarazem jedno z groźniejszych zatruć pokarmowych. U większości osób objawy zatrucia salmonellą to wymioty, biegunka i bóle brzucha. Zdarza się jednak tak, że zatrucie salmonellą przybiera ciężką postać i wymaga hospitalizacji. Jakie są objawy zatrucia salmonellą? Jak przebiega leczenie?

 Zatrucie salmonellą

Zatrucie salmonellą - przyczyny

Salmonella to rodzaj bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Większość bakteryjnych zatruć pokarmowych u człowieka wywołuje właśnie Salmonella, a konkretnie dwa typy z gatunku Salmonella enterica - Salmonella enteritidis i Salmonella typhimurium. Zatrucie tymi serotypami Salmonelli nazywa się salmonellozą. Niektóre typy Salmonelli - Salmonella typhi i Salmonella paratyphi mogą jednak wywołać znacznie poważniejsze choroby - dur brzuszny lub dur rzekomy.

Zdarza się, że zdrowe osoby przechodzą salmonellozę, nawet o tym nie wiedząc. Po kilku dniach objawy zatrucia salmonellą ustępują, a one podejrzewają, że miały zwykłe zatrucie pokarmowe. Czasami zatrucie salmonellą ma zdecydowanie bardziej gwałtowny przebieg. Zwłaszcza dzieci, osoby o obniżonej odporności czy seniorzy gorzej przechodzą salmonellozę - często wymagają antybiotykoterapii, a nawet hospitalizacji.

Do zatrucia salmonellą dochodzi na skutek zjedzenia pokarmu skażonego bakteriami. Źródłem zakażenia mogą być też osoby będące nosicielami bakterii, zwłaszcza te pracujące w lokalach gastronomicznych, a także zwierzęta lub kontakt z odchodami zakażonych zwierząt. Zatrucie salmonellą wywołują przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego:

  • mięso,
  • jaja,
  • mleko i jego przetwory.

Do zatrucia salmonellą dochodzi zwłaszcza latem.

Zobacz też: Zatrucie grzybami - pierwsze objawy. Pomoc

Zatrucie salmonellą - objawy

Objawy zatrucia salmonellą to w większości przypadków bóle brzucha, wymioty i biegunka. Jeszcze jakie są objawy zatrucia salmonellą? Może wystąpić wysoka gorączka, osłabienie, senność, dreszcze. Zatrucie salmonellą może prowadzić do sepsy, zakażenia narządów wewnętrznych.

Objawy zatrucia salmonellą pojawiają się zwykle kilka godzin po spożyciu skażonego jedzenia. Łagodna salmonelloza żołądkowo-jelitowa powinna ustąpić w ciągu kilku dni. Jeśli objawy zatrucia salmonellą są gwałtowne lub przedłużają się należy zgłosić się do lekarza. Salmonelloza może bowiem przybrać znacznie cięższą postać - ogniskową lub uogólnioną.

Salmonelloza ogniskowa wywołuje stany zapalne narządów wewnętrznych i może objawiać się zaburzeniami równowagi, widzenia lub niedowładem. Na ten typ salmonellozy chorują osoby z obniżoną odpornością. Salmonelloza uogólniona może natomiast skończyć się śmiercią. Osoby chore na ten typ zatrucia salmonellą mają bardzo wysoką gorączkę, są odwodnieni, mają drgawki, zaburzenia świadomości.

Czytaj także: Niestrawność – leki i sposoby na niestrawność żołądka

Zatrucie salmonellą - leczenie

Salmonelloza żołądkowo-jelitowa często nie wymaga specjalistycznego leczenia. Wystarczy odpowiednio nawadniać organizm i spożywać lekkostrawne posiłki, a objawy ustąpią w ciągu kilku dni. Jeśli natomiast objawy zatrucia salmonellą są gwałtowne lub nie ustępują po kilku dniach, należy udać się do lekarza. Prawdopodobnie konieczna będzie antybiotykoterapia.

Zatrucie salmonellą u małego dziecka, osoby starszej lub o obniżonej odporności często wymaga hospitalizacji. Dzieci w trakcie zatrucia salmonellą są szczególnie narażone na sepsę i odwodnienie, które może nawet zakończyć się śmiercią. W trakcie hospitalizacji wykonuje się badanie kału na potwierdzenie obecności bakterii z rodzaju Salmonella w organizmie, następnie podaje się antybiotyk, a po skończonej antybiotykoterapii kolejny raz wykonuje się posiew kału, by sprawdzić skuteczność leczenia antybiotykiem.

Zobacz: Nadmierne gazy – przyczyny. Co na częste gazy?

Zatrucie salmonellą - lepiej zapobiegać niż leczyć

Aby nie doprowadzić do zatrucia salmonellą, niezwykle ważne jest przestrzeganie zasad higieny przy przygotowywaniu i przechowywaniu żywności. Wystarczy wprowadzić w życie kilka zasad.

  1. Po pierwsze nie powinno się przechowywać surowego mięsa i jajek w pobliżu produktów gotowych do spożycia.
  2. Jajka przed włożeniem do lodówki dobrze jest sparzyć wrzątkiem.
  3. Jeżeli chodzi o przygotowywanie jedzenia - konieczne jest mycie rąk ciepłą wodą z mydłem przed kontaktem z żywnością.
  4. Mięso, które zostało rozmrożone nigdy nie powinno być zamrażane po raz kolejny. Tak samo należy postępować z lodami.
  5. Potrawy mięsne powinny być dobrze wypieczone lub dogotowane.

Sprawdź: Problemy z trawieniem - objawy, leki i domowe sposoby

Piotr Brzózka

Piotr Brzózka

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.