Dla niemowląt i dzieci po 4 miesiącu życia.
Najlepiej podawać jedną porcję kleiku dziennie (lub według zaleceń lekarza).
Bez gotowania, wystarczy dodać mleko.
Przygotuj 200 ml mleka modyfikowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu i ostudź do temperatury 40 st. C.
Powoli wsyp do leka 20 g kleiku ryżowego (ok 6-7 łyżek stołowych)
Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie gotuj, Odczekaj chwilę aż kleik zgęstnieje.
Bez gotowania, wystarczy dodać mleko.
mąka ryżowa 99,99 %, witamina B1
Wartość odżywcza
Jednostka
100 g kleiku
Porcja (20 g kleiku + 200 ml mleka modyfikowanego)
Wartość energetyczna
kJ / kcal
1645 / 388
893 / 213
Błonnik
g
1,8
2
Białko
g
7,8
4,2
Sól
g
0,03
0,1
Tiamina (Witamina B1)
mg
0,9 (180 %*)
0,28 (56 %*)
Sód
mg
10
40
* zalecanego dziennego spożycia
Zawartość soli wynika wyłącznie z naturalnej zawartości sodu., 160 g
Tłuszcz, w tym:
kwasy tł. nasycone
g
g
1,2
0,4
7,2
2,9
Węglowodany, w tym:
cukry
g
g
85,5
0
31,7
13
* zalecanego dziennego spożycia
Zawartość soli wynika wyłącznie z naturalnej zawartości sodu., 160 g