W łagodnych dolegliwościach kurczowych żołądka i jelit, uczuciu pełności i wzdęciach jako środek rozkurczający. W nieżytach dróg oddechowych jako środek wykrztuśny.
Problemy trawienne i pokarmowe » Poprawa apetytu i trawienia
Zioła i herbaty » Problemy trawienne
TRAWIENIE
Możliwe działanie niepożądane: Sporadyczne objawy alergiczne na koper włoski dotyczące skóry lub układu oddechowego. W przypadku w/w objawów należy zaprzestać stosowania naparu. W przypadku wystąpienia innych objawów niepożądanych nalezy poinformować o nich lekarza.
Uczulenie na koper włoski, rośliny z rodziny baldaszkowatych lub anetol. Nie zaleca się stosowania w trakcie ciąży i w okresie karmienia piersią. Przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci. Przechowywać w zamkniętych opakowaniach, w temperaturze nie wyższej niż 25oC, chronić od światła, wilgoci i wpływu obcych zapachów.
Przygotowanie naparu: 1 saszetkę (2,0 g owoców) zalać 200 ml (1 szklanką) wrzącej wody, pozostawić na 15 minut pod przykryciem.
Dorośli i dzieci powyżej 12 roku życia: Jako środek rozkurczający wypić jednorazowo 200 ml (1 szklankę) świeżo przygotowanego naparu. Jako środek wykrztuśny przyjmować 2-3 razy dziennie po 200 ml (1 szklance) świeżo przygotowanego naparu.
Dzieci od 4 do 12 roku życia: Jako środek rozkurczający wypić jednorazowo 100 ml (1/2 szklanki) świeżo przygotowanego naparu.
Owoce kopru włoskiego.