Len mielony, Vimont Lenovit, dzięki zawartości substancji śluzowatych wykazują działanie osłonowe na przewód pokarmowy. Są dobrym źródłem kwasów omega-3, białka i aminokwasów egzogennych. Zawarte lignany przyczyniają się do eliminacji wolnych rodników, natomiast błonnik wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu oraz poprawi perystaltykę jelit.
Problemy trawienne i pokarmowe » Poprawa apetytu i trawienia
Problemy trawienne i pokarmowe » Zaparcia
Żywność
BESTSELLERY
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka.
Sposób użycia:
Jedną łyżeczkę (5 g) lnu mielonego zalać 3/4 szklanki gorącej wody i zamieszać. Odstawić na kilka minut, często mieszając do uzyskania śluzowatej konsystencji. Tak przygotowany len można spożywać 2-3 razy dziennie. Najlepszy efekt uzyskuje się przy spożyciu na około pół godziny przed posiłkiem. W celu poprawienia smaku można zastosować dodatek mleka, owoców, soków owocowych, miodu, cukru, soli, itp. Len mielony jest również doskonałym dodatkiem do domowych wypieków, zup, sosów i płatków śniadaniowych.
Mielone nasiona lnu uzyskane w procesie odtłuszczania (100%).
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Chronić od wilgoci i światła.