Napar z liści mięty pieprzowej stosuje się w zaburzeniach trawiennych.
Problemy trawienne i pokarmowe » Poprawa apetytu i trawienia
Problemy trawienne i pokarmowe » Rozkurczowe
Zioła i herbaty » Problemy trawienne
Liść mięty pieprzowej wykazuje działanie rozkurczające przy zaburzeniach trawienia.
Nie należy stosować w przypadku nadwrażliwości na liść mięty pieprzowej.
W kamicy żółciowej stosować wyłącznie w porozumieniu z lekarzem.
Nie należy stosować u dzieci poniżej 2 roku życia.
Lek podaje się doustnie w formie naparu.
2 razy dziennie pić po 1 filiżance ciepłego naparu.
Przygotowanie naparu: 1 lub 2 łyżeczki od herbaty (około 1,5 g do 3 g) produktu należy zalać 1 filiżanką (150 ml) wrzącej wody i zaparzać pod przykryciem przez 10 do 15 minut. Następnie przecedzić.
Jeśli objawy nasilą się lub nie ustąpią po 2 tygodniach stosowania produktu należy skontaktować się z lekarzem.
50 g produktu zawiera 50 g liści mięty pieprzowej (Menthae piperitae folium).
Przechowywać w zamkniętych opakowaniach, w temperaturze nie wyższej niż 25°C. Chronić od światła, wilgoci i wpływu obcych zapachów. Przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci.