Zdjęcie produktu Olej z czarnuszki egipskiej Natuwit

Olej z czarnuszki egipskiej Natuwit Płyn, 250 ml

Olej z czarnuszki egipskiej Natuwit to produkt, który wyróżnia się całym wachlarzem dobroczynnych i prozdrowotnych właściwości, znanych i wykorzystywanych już w starożytności. Preparat jest przede wszystkim cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy, czy alfa-hederyny. Bogaty i zróżnicowany skład Oleju z czarnuszki egipskiej Natuwit korzystnie wpływa na układ immunologiczny, układ pokarmowy, czy układ krążenia. Pomaga m.in. w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów, wzmacnia odporność, działa przeciwbakteryjnie i antyoksydacyjnie, a nawet przeciwnowotworowo.

78,98

Kategorie:
Problemy trawienne i pokarmowe » Poprawa apetytu i trawienia
Żywność » Oleje
BESTSELLERY

Wskazaniem do stosowania Oleju z czarnuszki egipskiej Natuwit jest uzupełnianie codziennej diety w cenne substancje aktywne preparatu. Spożywanie Oleju z czarnuszki egipskiej Natuwit jest szczególnie zalecane: • w stanach obniżonej odporności organizmu, • w celu obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów, • wspomagająco w profilaktyce miażdżycy i zawału serca, • w celu ograniczenia skutków stresu oksydacyjnego, • profilaktycznie dla wzmocnienia układu krążenia, • wspomagająco w leczeniu astmy i innych schorzeń górnych dróg oddechowych, • w terapii chorób autoimmunologicznych, takich jak toczeń, grzybica, łuszczyca, reumatyzm lub alergie, • kobietom karmiącym, u których pobudza laktację, • przy problemach żołądkowych, jelitowych, infekcjach przewodu pokarmowego, • przy wzmacnianiu funkcji wątroby, • przy ogólnym osłabieniu organizmu, • w stanach zapalnych, • w celu pobudzenia i poprawy przemiany materii, • u małych dzieci jako środek przeciw zaparciom, • wspomagająco w leczeniu schorzeń skórnych, trądziku, egzemy, atopowego zapalenia skóry, czy poparzenia słonecznego.
Czarnuszka egipska (Nigella Sativa L.) to roślina, która już w starożytnym Egipcie określana była mianem „złota faraonów” i doceniano jej wyjątkowe i różnorodne właściwości. Nasiona czarnuszki egipskiej mają bardzo bogaty i zróżnicowany skład, co sprawia że Olej z czarnuszki egipskiej Natuwit jest źródłem drogocennych składników. Olej z czarnuszki egipskiej Natuwit jest tłoczony na zimno z nasion, które w fazie pełnej dojrzałości zawierają od 0,5 do 1,5% olejków eterycznych i do 40% tłustego oleju. Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (ok.80%), kwasu linolowego (omega-6,ok.55%), kwasu olejowego (ok.22%) i kwasu alfa-linolowego (omega-3,ok.1%) sprawiła, że oryginalna czarnuszka egipska, została uznana przez naukowców za najbardziej skuteczną odmianę tej rośliny. Olej z czarnuszki egipskiej Natuwit jako cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych wspiera powstawanie i wzrost komórek, wpływa również bardzo korzystnie na układ immunologiczny. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów, eliminując znacząco ryzyko zawału serca czy miażdżycy. Olej z czarnuszki zawiera również wysoką zawartość przeciwutleniaczy, takich jak selen, alfa-tokoferol czy tymochinon. Działają one przeciwbakteryjnie i antyoksydacyjnie, dzięki czemu efektywnie ograniczają skutki stresu oksydacyjnego. Czarnuszka zawiera również alfa-hederynę, która posiada właściwości antynowotworowe, przeciwbakteryjne i ochronne. Dzięki swojemu działaniu rozszerzającemu czarnuszka polecana jest astmatykom, osobom, które cierpią na powracające schorzenia górnych dróg oddechowych. Roślina ta, jako nieliczna, jest stosowana w terapii chorób autoimmunologicznych, takich jak toczeń, grzybica, łuszczyca, reumatyzm lub alergie. Olej z czarnuszki egipskiej Natuwit działa ochronnie na żołądek i jelita, wzmacnia wątrobę, poprawia przemianę materii. Spożywanie oleju z czarnuszki wspomaga prawidłową pracę układu krążenia i systemu odpornościowego, chroniąc przed takimi schorzeniami jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, dolegliwości nerek. Polecany jest także kobietom karmiącym, u których pobudza laktację. W kosmetyce Olej z czarnuszki egipskiej wspomaga leczenie trądziku, egzemy, atopowego zapalenia skóry, grzybicy i łuszczycy. Doskonale nawilża i regeneruje skórę. Łagodzi podrażnienia, w tym również poparzenia słoneczne. Olej z czarnuszki egipskiej Natuwit jest w 100% naturalny, nieekstrahowany chemicznie, nierafinowany, tłoczony na zimno z wykorzystaniem tylko w pełni dojrzałych nasion czarnuszki egipskiej, dzięki czemu zachowuje wszelkie dobroczynne właściwości nasion tej drogocennej rośliny.
Przeciwwskazaniem do stosowania Oleju z czarnuszki egipskiej Natuwit jest nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu. Olej z czarnuszki egipskiej Natuwit może być stosowany jako suplement diety, ale nie może stanowić jedynego źródła pożywienia i być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować odpowiednio zbilansowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia. Kobiety w ciąży i karmiące piersią przed zastosowaniem jakiegokolwiek suplementu diety powinny skonsultować się z lekarzem. Olej z czarnuszki egipskiej Natuwit należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić od światła. W niskiej temperaturze może wystąpić zmętnienie lub ściemnienie oleju. W temperaturze pokojowej olej staje się ponownie przejrzysty bez straty jakości. Ewentualny osad na dnie nie oznacza straty, jakości oleju, lecz jest związany z procesem produkcji (olej nierafinowany). Aby rozproszyć osad należy wstrząsnąć butelką. Nie należy przekraczać zalecanej dawki do spożycia w ciągu doby.
Zalecane dawkowanie Oleju z czarnuszki egipskiej Natuwit polega na przyjmowaniu 1 łyżeczki od herbaty preparatu do 2 razy dziennie, bezpośrednio przed posiłkiem. Podczas chronicznych problemów ze zdrowiem dawka ta może być podwyższona do 3 razy dziennie. W przypadku dzieci do 4. roku życia zaleca się spożywanie oleju dwa razy dziennie, ok. 1/4 łyżeczki od herbaty. Brak informacji o wpływie Oleju z czarnuszki egipskiej Natuwit na zdolność prowadzenia pojazdów i obsługi urządzeń mechanicznych.
W skład Oleju z czarnuszki egipskiej Natuwit wchodzą: tłoczony na zimno olej z dojrzałych nasion czarnuszki egipskiej (Nigella sativa L.). 100% oryginalnych nasion z upraw egipskich. Wartość odżywcza w 100 ml oleju: • wartość energetyczna: 3367 kJ/819 kcal, • tłuszcz: 91 g, w tym: kwasy tłuszczowe nasycone: 11 g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 20 g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 60 g, • węglowodany: 0 g, w tym: cukry: 0 g, • białko: 0 g, • sól: 0 g • witamina E (jako ekwiwalent alfa-tokoferolu): 21 mg (175 %*). *% Dziennej referencyjnej wartości spożycia.

Kupujący Natuwit, olej, z czarnuszki egipskiej, 250 ml
Kupowali również