Olej lniany może być stosowany wyłącznie na zimno, nie należy go podgrzewać i używać do smażenia.
Olej można stosować jako dodatek do potraw np. białego sera, kaszy, ziemniaków w mundurkach, sałatek, surówek, z dodatkiem ziół, cebuli, czosnku.
Olej lniany wysokolinolenowy pozyskiwany ze starannie wybranych nasion lnu jest olejem roślinnym o najwyższej zawartości Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) z grupy omega-3. Ścisła kontrola procesu tłoczenia oleju zapewnia jego wysoka jakość i wartość odżywczą. NNKT nie mogą być wytwarzane w organizmie ludzkim, dlatego dieta powinna być wzbogacona w te kwasy. Kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie wystepuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie.
- Po otwarciu przechowywać w lodówce.
- Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
- Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka.
- Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
- Przechowywać w temperaturze pokojowej.
- Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
- Chronić od wilgoci i światła.
Olej Lniany BOFLAX® należy spożywać na zimno, bez podgrzewania i gotowania, gdyż wówczas zachowuje właściwości prozdrowotne i nie ulega destrukcyjnym przemianom. Po otwarciu butelki należy go przechowywać w lodówce. Do codziennego, profilaktycznego spożycia wystarczy 1 łyżka stołowa (odpowiednio miarka dozująca 10 ml).
Olej Lniany BOFLAX® jest podstawą diety dr Budwig, której głównym założeniem jest nasycenie organizmu odpowiednią ilością kwasów omega-3, przez co komórki odzyskują swoje naturalne właściwości. W tej diecie spożywa się do 60 ml oleju w ciągu dnia.
Tradycyjnie olej lniany spożywano z drobno pokrojoną cebulą lub roztartym czosnkiem, głównie jako dodatek do gotowanych ziemniaków lub białego sera.
Olej Lniany BOFLAX® wspaniale smakuje dodany do pieczywa, śledzi, surówek z kiszonej i surowej kapusty, sałatek lub kaszy albo jako składnik sosów sałatkowych i majonezu. Można go także wykorzystać w ulubionej diecie według własnych pomysłów.
Dzięki unikalnej, opracowanej w Zakładzie Badań i Przetwórstwa Nasion IWNiRZ technologii, Olej Lniany BOFLAX® przed otwarciem nie wymaga przechowywania w lodówce, zachowuje prozdrowotne właściwości przez minimum 3 miesiące od chwili nalania do chroniących przed UV butelek.
Olej Lniany BOFLAX® przechowywany w lodówce może stać się nieco mętny. Na dnie butelki pojawić się może naturalny osad wytrąconych wosków, jednakże po umieszczeniu w temperaturze pokojowej ponownie stanie się klarowny.
Olej lniany wysokolinolenowy tłoczony na zimno (100%).
Dzienna porcja zawiera:
1 łyżka stołowa 9g -10 ml (miarka kapsel)
6 łyżek stołowych 54g 60 ml*
wartość energetyczna
333 kJ (81 kcal)
1998 kJ (486 kcal)
tłuszcz w tym:
9,0 g
53,7 g
- kwasy nasycone
0,8 g
5 g
- kwasy jednonienasycone
1,6 g
9,6 g
- kwasy wielonienasycone w tym:
6,5 g
39,1 g
-- Omega-3 (kwas alfa-linolenowy)
5,1 g
30,5 g
-- Omega-6 (kwas linolowy)
1,4 g
8,5 g
* dotyczy diety dr Budwig.