Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko: w niedożywieniu lub ryzyku jego wystąpienia związanym z chorobą (min. nowotworową, neurodegeneracyjną, anoreksją, rozległymi oparzeniami); w rekonwalescencji, w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie, w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków, chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa, przeziębienie przebiegające z wysoką gorączką), stanach po udarach i urazach; okresach przed i pooperacyjnych; chorobach zapalnych jelit; zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa); resekqi częściowej jelit lub żołądka; diecie eliminacyjnej w celiakii i metoleranqi laktozy (laktoza < 0.02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil complex Protem).
Przeciwwskazania: Preparat nie stanowi wyłącznego źródła pożywienia. Preparat może być przeznaczony dla dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie. Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Nutramil complex Protein jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Chonić od światła i wilgoci.
Nutramil complex Protein jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.
Preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza.
Dawkowanie zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.
Jako uzupełnienie codziennej diety zaleca się podawanie 1-3 saszetek na dobę (300 - 900 kcal), o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inacze).
Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 200 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku.
Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Dawkowanie zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.
Jako uzupełnienie codziennej diety zaleca się podawanie 1-3 saszetek na dobę (300 - 900 kcal), o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inacze).
Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 200 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku.
Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
maltodekstryny kukurydziane, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), kazeinian wapnia (z mleka), izołat białek serwatkowych (z mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 63%, (olej ze średniolańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 37%), aromaty, statnłizatary - hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; diglicynian wapnia, sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, emulgator -lecytyny (z soi); cytrynian sodu, substancje słodzące - acesulfam K, sukraloza, sacharyny; kwas L-askorbinowy - wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu - wit. E; glukoman manganu, nikotynamid - niacyna, selenian sodu(IV), octan retinylu - wit A, przeciwutleniacz - mieszanina tokoferoli, glukonian miedzi(Il), D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina -wit B12, cholekalcyferol - wit D, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) - folian, chlorowodorek piiydoksyny - wit. B6, fllochinon (fitomenadion) - wit K, ryboflawina - wit B2, monoazotan tiaminy - wit. BI, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, barwnik - dwutlenek tytanu.
Wartość odżywcza
w porcji (1 saszetka rozpuszczona w 150 ml wody (200 ml)
100 g
Wartość energetyczna
1254 kJ / 300 kcal
1743 kJ / 417 kcal
Błonnik
0 g
0 g
Białko
18,8 g
26 g
Sól
0,43 g
0,59 g
Witamina A (mcg RE)
160 mcg
222 mcg
Witamina D
5 mcg
6,9 mcg
Witamina E (mg a-TE)
4 mg
5,5 mcg
Witamina K
15 mcg
21 mcg
Witamina C
16 mg
22 mg
Witamina B1
0,22 mg
0,3 mg
Witamina B2
0,28 mg
0,4 mg
Niacyna (mg NE)
3,2 mg
4,4 mg
Witamina B6
0,28 mg
0,4 mg
Kwas foliowy
40 mcg
56 mcg
Witamina B12
0,5 mcg
0,7 mcg
Biotyna
10 mcg
13,9 mcg
Kwas pantotenowy
1,2 mg
1,7 mg
Sód
170 mg
236 mg
Potas
349 mg
485 mg
Chlorki
160 mg
222 mg
Wapń
360 mg
500 mg
Fosfor
140 mg
194 mg
Magnez (z chelatu Albion®)
45 mg
63 mg
Żelazo (z chelatu Albion®)
1,5 mg
2,1 mg
Cynk (z chelatu Albion®)
2 mg
2,8 mg
Miedź
200 mcg
278 mcg
Mangan
0,4 mg
0,56 mg
Molibden
10,5 mcg
14,6 mcg
Selen
22 mcg
30,5 mcg
Chrom
8 mcg
11 mcg
Jod
30 mcg
42 mcg
Osmolarność = 290 mOsm/l
Produkt bezglutenowy.
Klinicznie wolny od laktozy., 432 g
Tłuszcz, w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone
olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT)
10,7 g
4,8 g
4,0 g
14,9 g
6,7 g
5,5 g
Węglowodany, w tym:
cukry
laktoza
32,2 g
3,9 g
<0,058 g
44,7 g
5,4 g
<0,08 g
Osmolarność = 290 mOsm/l
Produkt bezglutenowy.
Klinicznie wolny od laktozy., 432 g