Zdjęcie produktu Protifar

Protifar Proszek, 225 g

Protifar to wysokobiałkowy dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego w postaci proszku o smaku neutralnym, do postępowania dietetycznego w hipoproteinemii. Protifar został wyprodukowany na bazie białek mleka krowiego i stanowi dodatkowe źródło białka dla pacjentów, u których naturalna dieta nie pokrywa zapotrzebowania na białko. Może być stosowany u osób, u których zalecana jest ograniczona podaż sodu, potasu i/lub fosforu. Protifar posiada neutralny smak, dzięki czemu może być podawany razem z potrawami lub napojami, nie zmieniając ich smaku ani zapachu. Protifar nie zawiera glutenu.

57,65

Kategorie:
Problemy trawienne i pokarmowe » Preparaty odżywcze

Wskazaniem do stosowania preparatu Protifar jest zwiększone zapotrzebowanie na białko. Protifar znajduje swoje zastosowanie w postępowaniu dietetycznym w hipoproteinemii, w szczególności w przypadku występowania: • oparzeń, • zaburzeń gojenia ran, • odleżyn, • nadmiernej utraty białka wraz z wydzielinami oraz wydalinami ustrojowymi.
Swoje działanie dietetyczny środek spożywczy o przeznaczeniu medycznym Protifar zawdzięcza dużej zawartości białka. Dlatego też zaleca się go osobom, u których naturalna dieta nie dostarcza wystarczającej ilości tego makroskładnika. Ze względu na niewielką zawartość sodu, potasu i fosforu Protifar można stosować u pacjentów, u których zalecana jest ich ograniczona podaż. Ponadto preparat zawiera niewielką ilość tłuszczu, jak również nie zawiera glutenu. Dzięki neutralnemu smakowi środek ten może być dodawany zarówno do słodkich, jak i pikantnych potraw i napojów, co nie wpływa na ich smak i zapach. Produkt przygotowywany jest na bazie krowiego mleka.
Nie należy stosować preparatu Protifar u pacjentów wymagających diety z ograniczoną zawartością białka. Ponadto nie należy stosować proszku Protifar u pacjentów z galaktozemią. Należy pamiętać o tym, że produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Protifar należy stosować pod nadzorem lekarza. Produkt ma stanowić uzupełnienie diety i nie jest odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia. Nie należy przekraczać zalecanych dawek do spożycia. Preparatu Protifar nie należy stosować u dzieci poniżej 3. roku życia. Proszek Protifar należy przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, w chłodnym, suchym miejscu. Nie przechowywać w lodówce. Nie ma danych dotyczących bezpieczeństwa stosowania preparatu Protifar przez kobiety w ciąży ani przez matki karmiące piersią, dlatego też przed ewentualnym zastosowaniem proszku w ciąży lub w trakcie karmienia piersią należy skonsultować się z lekarzem.
Środek Protifar należy stosować zgodnie z zaleceniami lekarza lub dietetyka. Preparat może być dodawany zarówno do słodkich, jak i pikantnych potraw oraz napojów. Puszka proszku Protifar zawiera miarkę do odmierzania porcji produktu. 1 płaska miarka preparatu Protifar to 2,5 g, co równe jest 2,2 g białka. Przed przygotowaniem posiłku z preparatem Protifar należy umyć ręce, użyć czystych naczyń i zadbać o higienę otoczenia. Zalecaną dawkę proszku Protifar należy wymieszać z wystarczającą ilością płynu do uzyskania gęstej, jednorodnej konsystencji. Ewentualnie wymieszać z potrawą/napojem i spożyć w ciągu 2 godzin. Zaleconą ilość dodanego preparatu powinno się równomiernie rozłożyć na posiłki w ciągu dnia. Produkt Protifar nie wpływa na zdolność obsługi maszyn i prowadzenia pojazdów.
Składniki preparatu Protifar to: koncentrat białek mleka krowiego, emulgator (lecytyna sojowa). 100 g produktu Protifar zawiera: • wartość energetyczna: 1560 kJ / 368 kcal; • tłuszcz 1,6 g, w tym kwasy nasycone 1,2 g; • węglowodany 1,2 g, w tym cukry 1,2 g; • błonnik 0 g; • białko 87,2 g; • składniki mineralne i pierwiastki śladowe: sód (Na) 110 mg, potas (K) 140 mg, chlor (Cl) 80 mg, wapń (Ca) 1350 mg, fosfor (P) 700 mg, magnez (Mg) <=20mg.

Kupujący Protifar, prosz., 225 g
Kupowali również