12 wyjątkowych ziół do sałatek

zioła, rozmaryn, lubczyk, bazylia, melisa, estragon

 

Zioła do sałatek to rzecz niezbędna. Oprócz tradycyjnych, takich jak natka, szczypiorek czy koper, na każdym targowisku można kupić całą masę innych ziół. Większość z nich nadaje się także do uprawy na balkonie czy parapecie we własnym domu.


Poznajmy zioła, które warto dodawać do sałatek:

  1. Bazylia  to klasyczna przyprawa do pomidorów, choć możemy jej użyć również do innych warzyw i potraw. Drobno posiekana świetnie nadaje się do sosów, dań mięsnych i ryb. Aby zachować jej niepowtarzalny aromat i zielony kolor, dodawaj ją w ostatniej chwili przed podaniem.

  2. Cząber ogrodowy  nadaje się do zielonej sałaty i sałat mieszanych. Jest nieodzowny w sałatkach z dodatkiem fasoli. Wchodzi w skład prowansalskiej mieszanki ziołowej.

  3. Estragon  szczególnie polecany do sałatek z ogórków i cukinii. Listki zawsze drobno siekamy. Można włożyć kilka gałązek do octu z białego wina, wówczas będziemy mieli świetny ocet do sałatek o wyjątkowym zapachu.

  4. Trybula  ma wyjątkowy i delikatny zapach. Nadaje się do wszystkich sałatek i jest niezbędnym składnikiem zielonego sosu frankfurckiego. Dodajemy ją do sałatek tuż przed podaniem na stół.

  5. Lubczyk  ma niesamowity słodko-gorzki smak, drobno pokrojony nadaje się do sałatek i zup. Zawsze dodajemy go niewiele, bo inaczej zdominuje smak potrawy.

  6. Mięta  idealna do mizerii, sałatek owocowych, sosów na bazie jogurtu, napojów, a listek dodany do herbaty sprawi, że zyska ona wyjątkowy aromat. Do sałatek listki drobno kroimy.

  7. Anyż  posiada delikatny, orzechowy smak. Dodajemy do sałatek w niewielkich ilościach.

  8. Rozmaryn  świetne sprawdza się hodowany na balkonie lub na parapecie w kuchni. Doskonały do pieczeni, sosów, aromatyzowania oliwy i octu. Można dodawać do sałatek i potraw z grzybów.

  9. Szałwia  doskonała do sałatek z buraka, pomidorów, selera. Idealna do sosów i mięsa.

  10. Tymianek  we Francji najczęściej używane zioło. Służy jako pikantny dodatek do sałatek, sałatki z fasoli, pomidorów, cukinii oraz sera.

  11. Melisa  intensywny, cytrynowy smak. Doskonały dodatek do sałatek mieszanych. Dodajemy do potraw w ostatniej chwili.

  12. Kolendra  można dodawać do sałatek, zup, dań z roślin strączkowych, potraw z jaj, do drobiu i ryb. Jako przyprawę używa się także świeże ziele kolendry.

Autor: Ewa Pol
Źródło: medme.pl

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.