Kwasy omega-3 – występowanie i działanie

 Kwasy tłuszczowe omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 pełnią niezwykle ważną rolę w organizmie i są niezbędne do jego właściwego funkcjonowania. Ich główną rolą jest redukcja złego cholesterolu, regulowanie ciśnienia tętniczego krwi, a także zapobieganie nowotworom. Występują przede wszystkim w rybach, dlatego należy wprowadzić je do codziennej diety.

Kwasy omega-3 są to nienasycone kwasy tłuszczowe, dające szereg korzyści dla organizmu, jednak, jak w przypadku większości produktów, trzeba znać umiar w ich stosowaniu, gdyż zbyt duża dawka może doprowadzić do powikłań, szczególnie u osób z cukrzycą oraz chorobami układu krążenia.

Czytaj: Kwasy OMEGA 6 – źródła, występowanie i działanie

Kwasy omega-3 – występowanie

Kwasy te występują w wielu produktach, należy jednak zwracać uwagę na ich zawartość,
a także przyswajalność. Najlepszym rozwiązaniem są naturalne kwasy omega-3 (głównie DHA i EPA) występujące w żywności. Niekiedy warto dodatkowo suplementować je w postaci kapsułek.

Produkty bogate w kwasy omega-3 to przede wszystkim:

  • olej lniany – prawie 8tys. mg/15ml,
  • olej z łososia – prawie 5tys. mg/15ml,
  • olej z sardynek – ponad 3,5tys. mg/15ml,
  • tran – prawie 3tys. mg/15ml,
  • olej ze śledzia – prawie 2tys. mg/15ml,
  • olej z orzechów włoskich – prawie 1,5tys. mg/15ml,
  • olej sojowy – ponad 900 mg/15ml.

Gramatura 15 ml odpowiada jednej łyżce stołowej oleju. Dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 uzależnione jest przede wszystkim od wieku, a także aktywności fizycznej. Osoba dorosła powinna przyjmować nie mniej niż 8 g kwasów dziennie.

Poznaj: Olej z wiesiołka – właściwości, dawkowanie i działanie

Kwasy omega-3 – działanie

Kwasy omega-3 są niezwykle istotne we właściwym działaniu organizmu, dlatego należy pamiętać o ich codziennym spożywaniu.

Dlaczego są tak ważne? Za co odpowiadają?

  • za właściwe działanie siatkówki oka,
  • za prawidłowe funkcjonowanie plemników,
  • spowalniają stany zapalne w organizmie,
  • zapobiegają wahaniom rytmu serca,
  • wpływają na prawidłową pracę mózgu,
  • poprawiają pamięć i koncentrację,
  • zapobiegają arytmii,
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia zatorów i zakrzepów.

Jak widać, kwasy omega-3 pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie, dlatego ryby, które są ich głównym źródłem, powinny być spożywane co najmniej 2 razy w tygodniu.

Kwasy omega-3 dla dzieci

Przyjmowanie kwasów omega-3 przez dzieci jest niezwykle ważne dla ich prawidłowego rozwoju. Należy jednak wiedzieć, iż podawanie ryb dzieciom poniżej 7. roku życia powinno przebiegać z dużą ostrożnością, ze względu na zawarte w rybach metale ciężkie. Niestety maluchy są zdecydowanie bardziej podatne na ryzyko zatrucia ołowiem, niż osoby dorosłe.

Dzieci poniżej 3. roku życia powinny przyjmować ok. 200 mg kwasów omega-3 dziennie. Przed wprowadzeniem suplementacji, warto skonsultować się z lekarzem, który zaleci najodpowiedniejszy preparat dla malucha oraz dobierze właściwą dawkę.

Niemowlakom należy podawać najlepiej gotowane ryby, a zdecydowanie unikać ich w postaci wędzonej czy konserw. U dzieciom powyżej 6.miesiąca życia można rozpocząć suplementację tranu, czyli oleju z wątroby dorsza.

Czytaj: Witamina PP i B3 (niacyna) – występowanie i właściwości

Kwasy omega-3 w ciąży

O właściwy poziom kwasów omega-3 należy dbać szczególnie w ciąży. Wpływają one na prawidłowy rozwój płodu, a także przyszły rozwój malucha.

Dlaczego należy przyjmować kwasy omega-3 w ciąży?

  • rozwijają mózg płodu,
  • właściwie kształtują wzrok płodu,
  • odpowiadają za szybszy rozwój psychoruchowy maluszka,
  • zmniejszają ryzyko przedwczesnego porodu.

Posiłki nie zawsze dostarczają odpowiedniej ilości kwasów, dlatego niezbędna jest dodatkowa suplementacja, którą należy wprowadzić po wcześniejszych ustaleniach z lekarzem.

Kwasy omega-3 – preparaty

Jeśli spożywanie samych pokarmów bogatych w kwasy omega-3 nie wystarczy, należy dodatkowo sięgnąć po preparaty wspomagające. Warto jednak zwracać uwagę na zawartość kwasów w ich składzie, która powinna być, jak najwyższa.

Ważne, by olej z ryb był tłoczony na zimno, gdyż poddawanie go obróbce termicznej, niweluje jego zdrowotne właściwości. Kwas omega-3 najczęściej występuje w kapsułkach do połykania lub żucia, a przypadku dzieci zwykle są to krople.

Autor: Katarzyna Pawlik

Czytaj też:

 

 

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.