Zioła w leczeniu wakacyjnych dolegliwości układu pokarmowego

Szklanka z naparem ziołowym stojąca na stole w ogrodzie

W czasie wakacyjnych wyjazdów i urlopów często sięgamy po nieznaną nam, przechowywaną w nieprawidłowych warunkach żywność, co sprzyja różnym zaburzeniom żołądkowo-jelitowym. Bardzo często zaburzeniom tym towarzyszą biegunki, które rozpoczynają się nagle i niespodziewanie. W ich objawowym leczeniu zalecane są surowce roślinne, które w swoim składzie powinny zawierać garbniki, śluzy i pektyny. Warto więc zwrócić uwagę na niepozorne zioła rosnące w naszym otoczeniu, które skutecznie pomogą w leczeniu tych dolegliwości.

Rzepik

Jednym z nich jest rzepik, którego lecznicze działanie doceniono już w starożytności. Ziele rzepiku (Agrimoniae herba L.) występuje na terenie całej Europy. Kwitnie żółtymi kwiatami od czerwca do sierpnia, które są wtedy zbierane i suszone. Roślina ta zawiera taniny (garbniki roślinne), flawonoidy (hyperozyd, rutozyd), kwasy organiczne, witaminy B1, C, K i PP, fitosterole oraz cenną krzemionkę. Rzepik jest niezawodnym środkiem na wszelkie dolegliwości układu pokarmowego. Oprócz skutecznego działania na biegunkę, co ważne – może być stosowany również u dzieci, dodatkowo łagodzi uciążliwy refluks. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, przez co ułatwia trawienie. Ma również pozytywny wpływ na naszą wątrobę – reguluje jej pracę i zapobiega niebezpiecznemu stłuszczeniu. Wykazuje także działanie ogólnie uspokajające oraz hamuje nadmierny rozwój flory bakteryjnej w jelitach.

Pięciornik kurze ziele

Pięciornik kurze ziele (Potentilla erecta L.), nazywany również kurzyśladem ze względu na liście przypominające kurzą łapkę, wykazuje działanie równie skuteczne jak ziele rzepiku. Stosowany był przez samego Hipokratesa jako panaceum na wiele dolegliwości. Spotkać go możemy bardzo często na pastwiskach, torfowiskach i w leśnych zaroślach. Surowcem leczniczym są głównie wysuszone kłącza pięciornika, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, a dzięki dużej zawartości garbników silnie działanie ściągające i przeciwbiegunkowe. Stosowane są także w stanach zapalnych żołądka i jelit oraz pomocniczo przy krwawieniach wywołanych owrzodzeniem jelita grubego. Tradycyjnie kłącze pięciornika należy przyjmować w biegunkach w formie naparu.

Kora dębu

Wysuszona i rozdrobniona kora świeżych i młodych gałęzi dębu (Quercus cortex) to również doskonałe źródło garbników, których zawartość jest zależna od gatunku i okresu zbioru kory. Odpowiednio wysuszona sprawdza się w przypadku uciążliwych biegunek i zatruć pokarmowych. Garbniki działają korzystnie na ściany naczyń krwionośnych – hamują mikrokrwawienia, dodatkowo zapobiegają utracie wody i elektrolitów. W korze znajdziemy również kwasy fenolowe, m.in. elagowy i galusowy - wykazujący działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, flawonoidy (kwercetyna), triterpeny i sole mineralne. Kora wykazuje również właściwości antyseptyczne. Do stosowania doustnego w biegunkach i stanach zapalnych polecane są napary z kory dębu, zewnętrznie stosuje się odwary.

Aby wyczekiwany letni wypoczynek nie został zaburzony przez uciążliwe dolegliwości ze strony układu pokarmowego, warto spakować wspomniane zioła do wakacyjnej apteczki.


Autor: Elżbieta Typek
Źródło: recepta.pl nr 6/2017

Ewelina Malka

Ewelina Malka

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.