Kaszka ryżowa - dla niemowlaka, bezmleczna, bez cukru

Kaszka ryżowa jest zwykle pierwszym stałym posiłkiem w diecie dziecka. Wybór odpowiedniej kaszki ryżowej dla niemowlaka nie należy do łatwych. Na sklepowych półkach można znaleźć całe mnóstwo kaszek - kaszkę ryżową bezmleczną, kaszkę ryżową z mlekiem, kaszkę ryżową bez cukru, owocową i wiele innych. Którą wybrać? Jak zrobić kaszkę ryżową?

kaszka-ryzowa

Kaszka ryżowa

Rozszerzanie diety to ważny moment w życiu dziecka, a także rodziców. Stały posiłek można podać dziecku, które skończyło 4. miesiąc życia. Wcześniej niemowlę powinno jeść tylko i wyłącznie mleko. Zdania ekspertów są jednak w tej kwestii różne. Jedni uważają, że kaszki można wprowadzać już w 17 tygodniu życia dziecka. Inni z kolei, że najlepiej jest wprowadzić stałe jedzenie po ukończeniu przez niemowlę 6 miesięcy. Przeciery warzywne i kaszki ryżowe to pierwsze stałe dania, jaki rodzice wprowadzają do diety dziecka. Jaka powinna być pierwsza kaszka ryżowa dla niemowlaka?

Zobacz też: Obiadki dla dzieci w słoiczkach - które wybrać?

Kaszka ryżowa dla niemowlaka

Pediatrzy zwykle zalecają rozpocząć przygodę ze stałymi posiłkami od kaszki ryżowej dla niemowlaka - bezmlecznej lub ugotowanej na mleku. Ryż oraz inne ziarna zbóż powinny być podstawą diety dziecka, dlatego sklepowe półki aż uginają się od gotowych kaszek ryżowych dla niemowlaka. Większość stanowią kaszki ryżowe dla niemowląt z oczyszczonego ziarna. Zdecydowanie zdrowsza będzie kaszka pełnoziarnista - po takiej dziecko nie powinno mieć zatwardzenia. 

Kaszka ryżowa bezmleczna

Kaszka ryżowa bezmleczna nie zawiera mleka modyfikowanego w przeciwieństwie do mlecznych kaszek ryżowych. Taka kaszka jest odpowiednia dla dzieci z alergią na białko mleka krowiego oraz karmionych piersią. Większość producentów kaszek ryżowych bezmlecznych zaleca, by przygotowywać je na mleku modyfikowanym. W sklepach można jednak znaleźć tzw. kaszki ryżowe na wodzie. Generalnie większość kaszek ryżowych bezmlecznych można przyrządzić na mleku modyfikowanym, które podajemy dziecku, na mleku matki lub na wodzie. Zwykle można je podawać od 17 tygodnia życia.

Sprawdź: Desery dla dzieci - jakie słoiczki dla dzieci z deserkami wybrać?

Kaszka ryżowa po 4. miesiącu z mlekiem

Kaszki ryżowe z mlekiem można podawać dzieciom od 4. miesiąca życia, ale przed ich zakupem należy dokładnie sprawdzić opakowanie, bo nie wszystkie są przeznaczone dla tak małych dzieci. Wiele kaszek mleczno-ryżowych można podawać dopiero po 6. miesiąca życia, wtedy znacząco zmieniają się potrzeby żywieniowe dzieci. Półrocznym dzieciom nie wystarczy już mleko matki. Dzieci w ciągu pierwszego roku życia potrajają swoją wagę urodzeniową. Żeby to osiągnąć potrzebują odpowiedniej ilości składników odżywczych, a te są dostarczane w pożywieniu. Producenci kaszek dbają o to, by w każdej porcji znalazła się odpowiednia ilość białka, żelaza i innych makroskładników. Należy pamiętać, że zbyt duża ilość białka w diecie dziecka może mieć niekorzystny wpływ na jego zdrowie - m.in. może skutkować nadwagą.

Kaszka ryżowa bez cukru

Kaszka ryżowa bez cukru - takiej poszukuje obecnie większość rodziców. Niestety kaszki dostępne w większości sklepów zawierają cukier. Nie chodzi tylko o cukier biały (sacharozę), ale też o fruktozę, maltodekstrynę czy syrop glukozowy. Te składniki można znaleźć nawet w kaszkach, na których widnieje napis “bez cukru”. Warto też mieć na uwadze, że kaszki owocowe wcale nie zawierają owoców, a jedynie sztuczne aromaty. 

Jeśli rodzicom zależy na tym, by pierwszy stały posiłek dziecka nie zawierał sacharozy i innych substancji słodzących, powinni poszukać kaszki ekologicznej. Kaszki ekologiczne nie zawierają też soli, mleka w proszku, syntetycznych witamin oraz sztucznych aromatów. Producenci kaszek ekologicznych oferują nie tylko kaszki ryżowe, ale także orkiszowe, owsiane oraz bezglutenowe - np. jaglane czy gryczane. Wielu rodziców z różnych względów decyduje się na wyeliminowanie glutenu z diety dziecka, ale należy pamiętać, że głównym wskazaniem do diety bezglutenowej jest celiakia - oczywiście decyzja o podawaniu dziecku glutenu lub nie należy do rodzica.

Zamiast gotowej kaszki ryżowej dla niemowlaka można także podać dziecku “ zwykłą” kaszę jaglaną lub gryczaną. Kaszę można ugotować na wodzie lub mleku, a w razie potrzeby zmiksować. Posiłek można urozmaicić świeżymi owocami, na przykład kaszka ryżowa z malinami lub bananem. Zwykła kasza zawiera więcej składników odżywczych niż kaszki instant.

Czytaj również: Pieluchy - jakie wybrać? Rodzaje pieluch

Kaszka ryżowa - jak zrobić?

Kaszkę ryżową należy przygotować zgodnie z zaleceniami producenta. Najprościej przyrządza się kaszkę ryżową, która zawiera mleko modyfikowane. Wystarczy zagotować wodę, odmierzyć odpowiednią ilość, a po ostudzeniu wsypać do niej zalecaną ilość kaszki i wymieszać. Kaszkę mieszamy do momentu aż uzyska jednolitą, gęstą konsystencję. Taka kaszka jest gotowa do podania. Kaszkę ryżową bezmleczną można przygotować na wodzie, mleku matki lub na mleku modyfikowanym.

Czytaj też: Termometr na podczerwień - dla dzieci i niemowląt - jak stosować?

Autor: Joanna Woźniak

Piotr Brzózka

Piotr Brzózka

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.