Drożdże – tabletki. Właściwości odżywcze, skutki uboczne

 drożdze

Drożdże, zwłaszcza drożdże w tabletkach, są sproszkowanymi drożdżami piwnymi. W ich składzie można doszukać się witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na wygląd włosów, skóry i paznokci. Tabletki drożdżowe wykazują właściwości antystresowe, a także wspomagające układ krwionośny, immunologiczny i nerwowy. Jednak przyjmowane w niewłaściwych dawkach i zbyt długo mogą wywoływać skutki uboczne.

Drożdże

Drożdże to jednokomórkowe grzyby, które jeśli chodzi o skład, mogą poszczycić się całą gamą witamin z grupy B (w tym witaminą B5, stanowiącą źródło kwasu pantetonowego) oraz minerałami, do których należą:

  • fosfor,
  • cynk,
  • magnez,
  • żelazo,
  • potas,
  • selen,
  • chrom.

Ponadto drożdże zawierają witaminę H, czyli biotynę.

Drożdże odżywcze

Najkorzystniej działającym rodzajem drożdży na organizm są drożdże piwne (zwane też piwowarskimi lub browarnianymi). Do innych gatunków tych specyficznych „grzybków” należą drożdże spożywcze (piekarnicze) i winiarskie.

Najlepiej przyswajalną przez organizm formą przyjmowania tego środka są drożdże w tabletkach, czyli drożdże piwowarskie w postaci proszku. Pozyskuje się je poprzez odwirowanie nalotu drożdżowego z brzeczki piwnej. Następnie się je suszy, uzupełnia stearynianem magnezu oraz dwutlenkiem krzemu i kształtuje do rozmiaru tabletki.

Sprawdź: Czy czystek poprawia odporność?

Drożdże  właściwości

Tabletki z drożdży wykazują właściwości odżywcze, lecznicze i pielęgnacyjne.

Drożdże wspierają układ trawienny, w tym głównie żołądek, w trakcie antybiotykoterapii, powodując że flora bakteryjna jest na właściwym poziomie. Dzięki drożdżom trzustka funkcjonuje prawidłowo, a jelita się oczyszczają.

Drożdże w tabletkach są nieocenione w:

  • poprawianiu samopoczucia,
  • redukowaniu zmęczenia,
  • zmniejszaniu bólu głowy (nawet migren),
  • kojeniu nerwów.

Ponadto drożdżowe pigułki świetnie działają na wzmożenie pracy szarych komórek, a także na wydolność fizyczną. Na schorzenia systemu krwionośnego, a także na poprawę odporności także stosuje się drożdże.

Tabletki drożdżowe na trądzik

Jeśli ma się tłustą cerę lub chce się poprawić kondycję skóry, to drożdże są skutecznym środkiem pielęgnacyjnym. Drożdże w tabletkach wpływają korzystnie również na włosy i paznokcie. Polecane są zwłaszcza drożdże w tabletkach na włosy. Włosy szybciej rosną, stają się gęstsze, lśniące, nie wypadają, rzadziej się przetłuszczają. Paznokcie natomiast wzmacniają się i wygładzają.

Zobacz: Maść z kasztanowca – właściwości. Na żylaki i hemoroidy

Drożdże w tabletkach

Drożdże – w jakiej postaci? Mogą być w: płynie, jedzeniu, kosmetyku (jako np. tonik, krem, peeling, maseczka), itp. – są dostępne w wielu różnych postaciach. Jednak najbardziej przyswajalną formą podawania drożdży są tabletki.

W tabletkach drożdżowych, oprócz odpowiednio przygotowanych drożdży, można znaleźć też miętę, melisę, czy pyłek pszczeli. Dodatki stanowią urozmaicenie i pomysł producenta na uatrakcyjnienie wyrobu drożdżowego.

Dawkowanie drożdży w tabletkach jest ustalone przez wytwórcę produktu, zależy także od efektu, jaki spodziewamy się uzyskać. Może wyglądać następująco: 2-4 pigułki 3 x dziennie. Bardzo ważne jest, aby nie przekroczyć wskazanej dawki, a całą terapię zakończyć po kilku lub kilkunastu tygodniach.

Drożdże w tabletkach  skutki uboczne

W myśl zasady: „co za dużo, to niezdrowo”, ze stosowaniem tabletek drożdżowych nie powinno się przesadzać. Należy przestrzegać podanej na ulotce suplementu diety dawki. W przypadku pojawienia się jakiś niechcianych dolegliwości, należy drożdże odstawić. Poza tym dobrze jest, aby suplementacja drożdży nie była długotrwała i nie przekraczała 3 miesięcy.

Nie można jeść ani pić surowych drożdży, gdyż układ trawienny może sobie nie poradzić z nieobrobionymi „grzybami” i nie strawi ich, a drożdże sfermentują w brzuchu. Dodatkowo zamiast nakarmić ustrój witaminami z grupy B oraz biotyną, ryzykujemy, że „żywe” drożdże skonsumują zapasy tych składników ograbiając z nich organizm. Jeśli stosuje się drożdże piekarnicze, trzeba wcześniej je „zabić”, czyli zalać wrzątkiem.

Ponadto przeciwnicy stosowania drożdży wiążą zbyt długą i zbyt intensywną kurację drożdżami z pojawieniem się uporczywej wysypki, a także z problemami związanymi z pracą wątroby, jelit, żołądka oraz nerek. 

Czytaj też: Drzewo sandałowe - olejek sandałowy. Właściwości

 

Olga Tomaszewska

Olga Tomaszewska

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.