Mięta – właściwości lecznicze i zastosowanie

 mięta

Mięta pachnie, mięta smakuje, mięta łagodzi ból. Mięta właściwości z których słynie, zawdzięcza znajdującemu się w jej zielu olejkowi eterycznemu z zawartością mentolu, a także licznym innym substancjom. Właściwości mięty znajdują zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, spożywczym, a nawet tytoniowym. Zobacz, jakie są rodzaje mięty, jakie mięta ma  działanie, dlaczego tak dobra jest mięta na żołądek.

Mięta – nazwa

Mięta to roślina z rodziny jasnowatych, do której należą też między innymi melisa, szałwia, kocimiętka, bazylia, czy rozmaryn. Samych rodzajów mięty jest około 30, z których najbardziej znane i powszechnie wykorzystywane są:

  • mięta pieprzowa,
  • mięta zielona.

Mięta jest wiecznie zieloną byliną o bardzo charakterystycznym, silnym zapachu. Niezwykle ciekawe jest pochodzenie samej nazwy „mięta” - została ona bowiem zaczerpnięta z greckiej mitologii. Łacińskie słowo Mentha pochodzi od imienia Minte. Nosiła je nimfa, w której zakochał się król Podziemia Hades. Na jej zgubę. Zraniona i zazdrosna żona Hadesa, Persefona, zamieniła nimfę w roślinę – tę samą, którą dziś znamy pod nazwą „mięta”.

Czytaj też: Czystek - właściwości, zastosowanie i działanie

Mięta – pochodzenie

Mięta zielona jest rośliną znaną od stuleci, uprawianą w rejonach śródziemnomorskich. Pierwotnie spotykana w Egipcie, na półwyspach Apenińskim i Bałkańskim, na Krecie, na Cyprze a także w zachodnich rejonach Azji (dzisiejszy Izrael, Turcja, Syria, Liban). Później mięta rozprzestrzeniła się na cały świat, występuje i jest hodowana w wielu miejscach o umiarkowanym klimacie, między innymi w Polsce.

Mięta pieprzowa jest natomiast mieszkanką powstałą wskutek skrzyżowania mięty zielonej i nadwodnej. Nie ma pewności co do tego, gdzie powstała ta krzyżówka, ale podejrzewa się, że w Anglii w XVIII wieku.

Mięta – odmiany

W Polsce występuje kilkanaście rodzajów mięty. Wymienić wśród nich można między innymi następujące:

  • Mięta zielona
  • Mięta pieprzowa
  • Mięta długolistna
  • Mięta kosmata
  • Mięta polna

 Sprawdź także: Maść nagietkowa - zastosowanie na żylaki i trądzik

Mięta – właściwości, mięta - zastosowanie

Mięta jest uprawiana ze względu na zapach i smak liści. W polskiej i europejskiej kulturze liść mięty znajduje zastosowanie w kilku dziedzinach, przy czym w szczególności mamy na myśli miętę pieprzową.

Właściwości lecznicze a także inne, mięta ta zawdzięcza zawartym w niej składnikom, wśród których wymienić można między innymi:

  • olejek miętowy,
  • kwas askorbinowy,
  • karoten,
  • rutynę,
  • apigeninę,
  • betainę.

Znajdujący się w olejku miętowym mentol wykorzystywany jest przez przemysł kosmetyczny między innymi do produkcji past do zębów i płynów do ust.

Mentol jest też aromatem stosowanym między innymi przez przemysł spożywczy (na przykład do produkcji gum do żucia) oraz tytoniowy (papierosy mentolowe). Natomiast inny składnik mięty, menton służy producentom perfum.

Mięta zielona jest natomiast ceniona głównie ze względu na właściwości smakowe. Jej suszonych liści i młodych wierzchołków pędów używa się jako przyprawy. Oprócz walorów czysto kulinarnych, uważa się, że mięta zielona sprzyja trawieniu i stymuluje wydzielanie żółci.

Mięta - działanie

Stosowana w medycynie naturalnej i ziołolecznictwie mięta pieprzowa przejawia działanierozkurczające na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, będąc pomocną przy dolegliwościach żołądkowych, czy też działając regulująco na żołądek w przypadku ciężkostrawnej diety (więcej o mięcie na żołądek czytaj poniżej).

Mięta ma też właściwości antybakteryjne i antywirusowe, wykazuje pewną skuteczność w walce z pałeczkami E.coli, salmonellą oraz gronkowcem złocistym. Mięta, podobnie jak melisa, ma jeszcze właściwościuspokajające, dlatego zaleca się jej picie dla łagodzenia napięć na tle nerwowym.

Przeczytaj też: Żeń-szeń - działanie, właściwości i rodzaje

Mięta na żołądek

Większość z nas kojarzy jedno zastosowanie mięty – na żołądek. Faktycznie, mięta od dziesięcioleci znajduje się w domowych apteczkach jako produkt pierwszej potrzeby przy dolegliwościach układu pokarmowego, głównie wzdęciach i zaparciach.

Tak jak powiedzieliśmy już wcześniej, mięta ma działanie rozkurczające na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Zawarty w mięcie mentol pobudza wytwarzanie żółci, usprawniając pracę jelit. Działa też wiatropędnie. W takich sytuacjach pijemy miętę tradycyjnie w postaci herbatki lub naparu ze świeżych lub suszonych liści.

Mięta na ból brzucha - zespół jelita drażliwego

Szczególną dolegliwością dotykającą układ pokarmowy jest zespół jelita drażliwego, który związany może być zarówno z tłustą i ostrą dietą, czy spożywaniem alkoholu i kawy w nadmiernych ilościach, jak i przewlekłym stresem.

Objawia się to schorzenie bardzo silnym bólem podbrzusza i wzdęciami, czasem też zaparciami i biegunkami. Niestety, nauka nie opracowała jak dotąd leku na tę przypadłość. Natomiast przeprowadzone w ostatnich latach badania wykazały, że w przypadku zespołu jelita drażliwego zastosowanie może znaleźć właśnie mięta.

Nie jest ona oczywiście lekarstwem, natomiast łagodzi włókna odpowiedzialne za odczuwanie bólu w jelitach, aktywując swego rodzaju przeciwbólowy kanał. Wyniki tych badań potraktowano jako interesujący przyczynek do dalszych prac nad opracowaniem leku na zespół jelita wrażliwego.  


Czytaj też:

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.