Hibiskus – herbata, właściwości, w ciąży, przeciwwskazania

Hibiskus to krzew, który uprawiany jest nie tylko ze względu na swoje walory estetyczne, ale i właściwości zdrowotne. Herbata z hibiskusa zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi, zapobiega chorobom wątroby, a także wyrównuje poziom cholesterolu. Wyciąg z tej rośliny jest także częstym składnikiem kosmetyków ujędrniających skórę.

hibiskus-herbata

Hibiskus to roślina, która inaczej nazywana jest malwą sudańską lub ketmią. Kwiaty hibiskusa i malwy są zbliżone do siebie wyglądem. Występuje w różnych odmianach, jednak w Polsce nie cieszy się bardzo dużą popularnością ze względu na dość wymagającą uprawę. Roślina ta nie lubi mrozu, dlatego na czas zimy należy ją odpowiednio osłaniać.

Jednym z najpopularniejszych rodzajów jest hibiskus domowy (chińska róża), czyli taki, który można sadzić w doniczkach, w domu, bądź mieszkaniu. Osiąga on ok. 2 m wysokości, a okres kwitnienia trwa nawet kilka miesięcy. Kwiaty pełnią walor dekoracyjny, ale należy pamiętać także o cennych właściwościach, jakie ma hibiskus suszony.

Czytaj: Piołun - właściwości, na pasożyty, herbata, działanie

Hibiskus – właściwości lecznicze

Hibiskus poza funkcją dekoracyjną cechuje się również korzystnym wpływem na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Pozytywnie działa nie tylko w sferze zdrowia, ale
i urody, poprawiając kondycję i jędrność skóry.

Właściwości hibiskusa są uzależnione przede wszystkim od jego składu, w którym znajdziemy:

  • flawonoidy,
  • polifenole,
  • kwas acetylosalicylowy,
  • antocyjany,
  • kwasy organiczne,
  • wapń,
  • błonnik roślinny,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe.

Dzięki tym składnikom roślina ta od wielu lat była wykorzystywana w medycynie ludowej.

Czytaj również: Rokitnik (pospolity, zwyczajny) - formy, właściwości

Hibiskus - działanie

Opisane wyżej właściwości hibiskusa, wpływają na jego korzystne działanie:

  • przeciwzapalne,
  • utleniające,
  • moczopędne,
  • antyoksydacyjne,
  • przeciwbólowe,
  • uspokajające,
  • antyseptyczne,
  • przeciwmiażdżycowe.

Ponadto hibiskus reguluje poziom cholesterolu, a także zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi. Ma również pozytywny wpływ na właściwą pracę wątroby oraz podnosi odporność organizmu. Redukuje poziom tkanki tłuszczowej i usprawnia trawienie.

Zobacz: Łopian (korzeń łopianu) - właściwości lecznicze, działanie

Hibiskus – herbata

Herbata z hibiskusa jest cennym naparem, mając pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Zalecana w okresie jesienno-zimowym, gdyż jest to czas częstych infekcji, a jak już wcześniej wspomniano, hibiskus wzmaga system immunologiczny, niwelując ryzyko przeziębień. Dodatkowo ma działanie rozgrzewające.

Herbata z hibiskusem jest do nabycia w aptekach, supermarketach oraz sklepach ze zdrową żywnością. Jedno opakowanie (ok. 100 g suszu) kosztuje kilka złotych. Osoby, które hodują roślinę mogą bez problemu przygotować wywar samodzielnie.

Dowiedz się: Jeżówka – odmiany, herbata, działanie, dla dzieci, preparaty

Herbata hibiskus – jak parzyć?

Herbata z hibiskusa jest niezwykle prosta w zaparzeniu i niewiele różni się od przygotowywania czarnej. Wystarczy niewielką ilość suszu zalać wodą, która ma temperaturę ok. 90-95 stopni Celsjusza. Następnie napar zaleca się przykryć i odstawić na kilka minut. Po tym czasie opcjonalnie można przecedzić herbatę, by pozbyć się suszu i hibiskus do picia jest już gotowy.

Najlepiej przygotować używając proporcji: 300 ml wody na dwie łyżki suszu. Smak herbaty z tej rośliny jest nieco cierpki, dlatego nie każdy chętnie po nią sięga. By złagodzić jej charakterystyczny smak wystarczy dodać do niej odrobinę cukru lub miodu.

Sprawdź: Szałwia lekarska - właściwości. Czy można ją pić?

Hibiskus herbata – przeciwwskazania

Istnieją też przeciwwskazania do picia herbaty hibiskusowej. Przede wszystkim naparu należy unikać podczas:

  • wahań gospodarki hormonalnej – roślina może powodować zmniejszanie liczby estrogenów we krwi,
  • wrzodów żołądka – roślina ma w swoim składzie kwas, który mógłby podrażniać żołądek,
  • zbyt niskiego ciśnienia tętniczego krwi – hibiskus ma zdolność do obniżania ciśnienia, co mogłoby je dodatkowo zmniejszyć,
  • zapalenia błony śluzowej żołądka – podobnie, jak w przypadku wrzodów mogłoby dojść do podrażnia błony żołądka,
  • ciąży – hibiskus może doprowadzić do pobudzenia macicy do skurczów.

Hibiskus w ciąży

Istnieje wiele ziół, których nie zaleca się spożywać kobietom ciężarnym. Herbata z hibiskusa w ciąży również nie jest wskazana, dlaczego? Na skutek działania rośliny może dojść do pobudzenia macicy do skurczów, co w konsekwencji może zakończyć się poronieniem, bądź zbyt wczesnym porodem, dlatego przed sięgnięciem w ciąży po jakiekolwiek wywary roślinne, warto sprawdzić ich bezpieczeństwo zarówno dla matki, jak i płodu.

Czytaj też: Kocanka – właściwości lecznicze i zastosowanie

Autor: Katarzyna Pawlik

 

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.