Jaka jest odpowiednia dieta przy hemoroidach? Przepisy

Problemy z hemoroidami mogą być skutkiem złej diety i siedzącego trybu życia. Ze tą przypadłością można radzić sobie na różne sposoby, jednak już zmiana codziennego menu i wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej może przynieść bardzo dobre efekty. Jaką dietę zastosować przy hemoroidach?

dieta-przy-hemoroidach

Jaką dietę zastosować przy hemoroidach?

Dieta, którą powinny wprowadzić osoby mające problem z hemoroidami, powinna być przede wszystkim bogata w błonnik. Jego obecność w posiłkach sprawia, że stolec posiada odpowiednią konsystencję i bez trudu przemieszcza się w jelitach, dzięki czemu nie pojawiają się problemy z zaparciami.

Aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość błonnika, należy spożywać:

  • pełnoziarniste pieczywo i makarony, kasze, płatki zbożowe,
  • surowe warzywa, m.in. pomidory, marchew, brokuły, szpinak,
  • świeże owoce, jabłka, grejpfruty, pomarańcze, kiwi,
  • suszone owoce, takie jak śliwki czy morele.

Unikać trzeba produktów zapierających lub mogących spowodować wzdęcia, zwłaszcza:

  • roślin strączkowych,
  • białego ryżu,
  • gorzkiej czekolady,
  • kakao,
  • bananów.

Pikantne przyprawy takie, jak pieprz cayenne czy tabasco mogą zadziałać drażniąco na przewód pokarmowy, dlatego odradza się ich stosowanie w diecie przy hemoroidach.

Zasady diety przy hemoroidach wewnętrznych

Dobre efekty przyniesie wzbogacenie codziennego jadłospisu o produkty mleczne, zwłaszcza kefiry, maślanki i jogurty naturalne. Zawierają one kultury bakterii, które pozytywnie wpływają na florę jelit, a dodatkowo zapewniają prawidłową konsystencję kału.

Ze względu na możliwość drobnych krwawień, u osób borykających się hemoroidami może pojawić się łagodna anemia. Właśnie dlatego pacjenci powinni spożywać również produkty bogate w żelazo i witaminę C. Ważną zasadą diety przy hemoroidach jest zachowanie odpowiedniej wielkości posiłków. Mniejsze porcje jedzone częściej będą znacznie lepszym rozwiązaniem niż duże posiłki spożywane rzadziej.

Dieta przy hemoroidach – co pić?

Osoby cierpiące z powodu hemoroidów powinny pamiętać o wypijaniu co najmniej 2 litrów płynów dziennie. Pomoże to w utrzymaniu odpowiedniej spoistości stolca i zapobiegnie zaparciom. Pić warto szczególnie niegazowaną wodę mineralną i herbatki ziołowe z:

Odpowiednia będzie również słaba herbata. Unikać należy kawy, mocnej, długo parzonej herbaty, alkoholu i słodzonych napojów, zwłaszcza tych gazowanych.

Dieta przy hemoroidach – przepisy

Lekkostrawna, zdrowa dieta nie musi oznaczać rezygnacji ze smacznych posiłków. Poniżej podajemy dwa przepisy na pyszne potrawy, które świetnie sprawdzą się w diecie przy hemoroidach.

Kotlety z cukinii

Składniki:

  • cukinia (około 250 g),
  • nieduża marchewka,
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1/4 małej cebuli,
  • mały ząbek czosnku,
  • 2 jajka,
  • 250 ml bulionu (najlepiej domowej roboty),
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki natki pietruszki i koperku,
  • szczypta soli,
  • masło klarowane lub olej do smażenia.

Przygotowanie:

Cukinię ścieramy na tarce i odkładamy do miski, aby puściła sok. Kaszę wsypujemy do małego garnka razem z obraną i startą na tarce marchewką, wlewamy bulion i zagotowujemy. Gotujemy przez kwadrans, aż kasza wchłonie cały płyn. Odstawiamy z ognia i studzimy.

Odlewamy sok z cukinii, dodajemy do niej startą cebulę i czosnek oraz bułkę tartą. Mieszamy, po czym dodajemy ugotowaną kaszę z marchewką, zieleninę i dokładnie wyrabiamy masę. Wrzucamy jedno jajko, doprawiamy niedużą ilością soli. Formujemy kotleciki, które następnie obtaczamy
w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Smażymy na patelni po około 5 minut z każdej strony lub pieczemy w piekarniku. Podajemy z zieloną sałatą z dodatkiem jogurtu naturalnego i gotowanymi ziemniaczkami.

 

Zupa pomidorowa (krem)

Składniki:

  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów,
  • 1/2 łyżki octu winnego,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • 250 ml wody lub bulionu (najlepiej domowego),
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej bazylii,
  • 1/2 łyżki masła i łyżka oleju do smażenia,
  • łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 18% (opcjonalnie).

Przygotowanie:

W dużym garnku rozpuścić masło z oliwą i zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, wyciąć z nich szypułki i pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Dodać ocet i cukier, zagotować. Wlać gorący bulion i ponownie zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 5 minut. Zmiksować blenderem ręcznym na gładki krem i gotować jeszcze minutę. Jeśli dodajemy jogurt lub śmietanę, robimy to przed zagotowaniem. Tuż przed podaniem doprawiamy solą i posypujemy świeżą bazylią.

Czym są hemoroidy?

Hemoroidy, inaczej guzki krwawnicze, ma każdy z nas – uszczelniają one kanał odbytu i kontrolują proces wydalania razem z mięśniami zwieracza. Problemy z hemoroidami pojawiają się, gdy za bardzo się one rozciągają i wypełniają krwią, której następnie nie są w stanie się pozbyć. Może to doprowadzić do pojawienia się stanu zapalnego samych guzków, jak i pobliskich tkanek – wówczas mówimy o żylakach odbytu.

Autor: Olga Szymkowiak

Czytaj też:

 

 

Olga Szymkowiak

Olga Szymkowiak

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.