Jesienne zupy rozgrzewające

zupa, pozywna, na jesień, rozgrzewająca

 

Talerz parującej, gęstej i pożywnej zupy to nie tylko smaczny i zdrowy posiłek, ale też idealne danie na poprawę naszego nastroju, gdy zmarznięci wracamy do domu w jesienny lub zimowy wieczór.


Taka zupa – pełna warzyw, mięsa i rozgrzewających przypraw - doda nam energii oraz uzupełni niezbędny zestaw minerałów i witamin.

Jesienna zupa zimowa pożywna


Składniki:

  • 30 dag piersi z kurczaka,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 20 dag boczku wędzonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 30 dag ziemniaków,
  • sól, pieprz, listek laurowy,
  • 3 łyżki masła,
  • 1,5 l wody,
  • natka, koperek, zioła.


Przygotowanie: Piersi z kurczaka umyć, pokroić w paski, boczek pokroić w drobną kostkę. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć, ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku, na rozgrzanym maśle, przesmażyć mięso i boczek, zdjąć. Na tym samym tłuszczu przesmażyć warzywa. Dodać mięso, pomidory, koncentrat, listek, sól i pieprz. Zalać wodą i gotować do miękkości ziemniaków. Zupę przybrać świeżymi ziołami, posiekaną natka i koperkiem.


Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą


Składniki:

  • 30 dag wołowiny,
  • 30 dag ciecierzycy,
  • 3 pomidory,
  • 1 marchewka,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 szklanka zielonego groszku,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1,5 l wody,
  • sól, pieprz,
  • cynamon, kurkuma, kminek,
  • liść laurowy,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • olej do smażenia.


Przygotowanie: Wołowinę pokroić w średnią kostkę. Ciecierzycę ugotować. Pomidory, marchewkę, ziemniaki i cukinię pokroić w grubą kostkę. Groszek rozmrozić, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanym oleju usmażyć partiami mięso, przekładając już usmażone do garnka. Na świeżym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać do garnka z mięsem, zalać wodą, dodać listek laurowy, sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu co jakiś czas szumując tworzącą się pianę. Następnie dodać ziemniaki i marchewkę, gotować ok. 20 min., po tym czasie dodać resztę warzyw i ciecierzycę. Przyprawić cynamonem i kurkumą, dodać kminek i oregano, gotować ok. 15 min.

Zupa orzechowa


Składniki:

  • 0,5 kg selera,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich,
  • 1 cebula,
  • 3/4 l wywaru drobiowego,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 %,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól, pieprz,
  • 2 gałązki selera naciowego,
  • kilka listków natki pietruszki.


Przygotowanie: Cebulę posiekać, selera obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać seler i chwilę smażyć. Oprószyć mąką i powoli wlewać wywar i śmietanę cały czas mieszając.
Doprawić solą i pieprzem, gotować do miękkości selera, po czym zupę zmiksować. Do zmiksowanej zupy dodać posiekane orzechy włoskie, doprowadzić do wrzenia. Podawać udekorowaną liśćmi selera i ewentualnie natką pietruszki.

Autor: Ewelina Polna
Źródło: medme.pl