Kminek zwyczajny – na odchudzanie, właściwości, w ciąży

Kminek zwyczajny, inaczej kminek pospolity to roślina cechująca się przede wszystkim właściwościami wpływającymi korzystnie na układ trawienny. To popularne w Polsce zioło, które pomaga uporać się ze wzdęciami, a także pomaga w walce z nadmiernymi kilogramami. Po kminek, jako dodatek do zbilansowanej diety mogą sięgać także kobiety ciężarne.

Kminek zwyczajny

Kminek zwyczajny

Co to jest kminek? To dwuletnia, przyprawowa roślina należąca do tzw. selerowatych, która występuje przede wszystkim w Azji oraz Europie. Cechuje ją intensywny aromat oraz korzenny smak. W Polsce kminek można spotkać przy drodze, na plantacjach i łące.

Roślina owocuje w okresie wakacyjnym, a dokładniej w lipcu, dając niewielkie owoce
w brązowej barwie.

Czytaj: Herbatka z kopru włoskiego – kiedy ją pić? Właściwości

Kminek – właściwości lecznicze

Kminek zwyczajny stosowany jest od wielu lat, a to wszystko za sprawą jego właściwości leczniczych. Do głównych zaliczyć należy:

  • olejki eterycznewykazują pozytywne działanie na organizm, gdyż redukują ból menstruacyjny, reumatyczny, zapobiegają starzeniu się skóry, a także pomagają walczyć z uporczywym trądzikiem;
  • sole mineralne - ich obecność jest niezwykle ważna dla organizmu, ponieważ niedobory mogą skutkować takimi objawami, jak: biegunka, nudności, wymioty czy nadmierna potliwość;
  • flawonoidy - cechują się działaniem antyoksydacyjnym, antybakteryjnym, rozkurczowym oraz moczopędnym, pomagają też w walce z alergią oraz wirusami;
  • garbniki - nadają roślinom cierpki smak, działają antybakteryjnie
    i przeciwzapalnie, wpływając na szybsze gojenie się ran;
  • kumaryna – to organiczny związek chemiczny, który cechuje się zapachem świeżego siana, ma działanie rozszerzające naczynia krwionośne, a także uspokajające
    i przeciwwirusowe.

Dodatkowo kminek zawiera tłuszcze proste, kwasy organiczne, żywicę, wosk oraz białka, które również mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

Poznaj: Sok z karczocha - wyciąg na cholesterol i odchudzanie

Kminek mielony – działanie

Mielony kminek dzięki swoim właściwościom, pomaga w walce z różnorakimi dolegliwościami. Bez problemu można nabyć go niemalże w każdym supermarkecie.

Na co pomaga kminek?

  • Kminek na odchudzanie – bardzo często stosują go osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, zioło to przyspiesza metabolizm, tym samym redukując tkankę tłuszczową.
  • Kminek na wzdęciausprawnia trawienie, niwelując niestrawności czy wzdęcia. Zaleca się także kminek na gazy, dlatego warto dodawać go szczególnie do ciężkostrawnych potraw.
  • Kminek na zaparcia – dzięki swojemu przeciwskurczowemu działaniu, prowadzi do szybszego wydalania gazów, a tym samym redukuje zaparcia.
  • Kminek na zgagę – pobudza produkcję soków trawiennych, redukując uczucie zgagi.

Ponadto zaleca się, by zażywać kminek na gardło, gdyż łagodzi dolegliwości bólowe, a także zmniejsza stan zapalny.

Czytaj: Olej z dziurawca - zastosowanie, na kręgosłup

Kminek zwyczajny na odchudzanie

Jak już wcześniej wspominaliśmy, kminek to skuteczny środek, który pomaga w walce
z nadmiernymi kilogramami.

Kminek – właściwości odchudzające:

  • redukcja tkanki tłuszczowej,
  • przyspieszenie pracy metabolizmu.

Wykonanie naparu z dodatkiem kminku jest niezwykle proste. Wystarczy do 200 ml ciepłej wody dodać 1 łyżeczkę kminku, odrobinę startej skórki od cytryny, a także niewielką ilość pokrojonego w plastry, świeżego imbiru. Opcjonalnie można dołożyć pół łyżeczki cynamonu. Taki napój należy spożywać trzy razy w ciągu doby, kilkanaście minut przed każdym
z posiłków.

Sprawdź: Maść z arniki - kiedy stosować maść arnikową?

Kminek w ciąży – czy stosować?

Istnieje dość długa lista ziół, których nie zaleca się zażywać w czasie ciąży, kminek jest bezpieczny i można go stosować, jednak w umiarkowanej częstotliwości i niewielkich, jednorazowych dawkach.

Kminek - działanie:

  • ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego,
  • zwiększa laktację,
  • niweluje skurcze żołądkowo-jelitowe,
  • pomaga w walce z częstym objawem w ciąży, a dokładniej zgagą.

Poprzez jego intensywny smak, należy pamiętać, by nie używać go w zbyt dużych ilościach. Nie zaleca się zażywanie kminku w czasie obfitych menstruacji, gdyż jedną z jego właściwości jest rozszerzenie naczyń krwionośnych, co mogłoby doprowadzić do zwiększenia krwawienia.

Czytaj: Sok z żurawiny - właściwości, przepis, dawkowanie

Kminek – jak spożywać?

Znając już właściwości i działanie kminku, warto również wiedzieć w jaki sposób można wykorzystać go w swojej diecie. Przede wszystkim zaleca się dodawanie go do takich potraw, jak:

  • dania z kapusty,
  • zupa grzybowa,
  • sałatki i pasty,
  • pieczone jabłka,
  • chleby,
  • pasztety,
  • alkohole – likiery oraz wódka,
  • omlety.

Warto dodawać go do ciężkostrawnych dań, gdyż ułatwia on trawienie, niwelując ryzyko wystąpienia wzdęć, niestrawności czy gazów.

Czytaj również: Liście manuka – właściwości, zastosowanie w kosmetyce

Autor: Katarzyna Pawlik

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.