Zioła na trawienie - domowe sposoby na niestrawność

Zioła na trawienie to naturalny sposób na radzenie sobie z objawami niestrawności. Po ciężkostrawnym posiłku warto sięgnąć po odpowiedni napar jeśli występują: wzdęcia, ból brzucha, zaparcia czy zgaga. Należy jednak pamiętać, że w przypadku częstych i nawracających dolegliwości należy skonsultować się ze specjalistą.

 Zioła na trawienie

Niestrawność to dyskomfort odczuwany w nadbrzuszu, wywołany niektórymi chorobami układu pokarmowego, nieprawidłową dietą, jedzeniem w pośpiechu czy życiem w stresie. Towarzyszy jej ból brzucha, zgaga, wzdęcia, uczucie pełności i zaparcia, aby się jej pozbyć można sięgnąć po domowe sposoby na niestrawność.

Zioła na trawienie – działanie

Zioła od wieków są stosowane na wszelkie dolegliwości, znalazły także swoje zastosowanie
w leczeniu niestrawności. Napary z liści, korzeni, czy kwiatów regulują perystaltykę jelit, zwalczają gazy i uczucie wzdęcia oraz usuwają toksyny z organizmu. Przyspieszony metabolizm ułatwia także odchudzanie.

Zobacz: Domowe sposoby na zgagę - co pomaga na zgagę?

 

Zioła wspomagające trawienie i zioła na niestrawność

Zioła wspomagające trawienie są naturalnym sposobem na radzenie sobie z dolegliwościami układu pokarmowego w czasie niestrawności. Zwalczają zaparcia, wzdęcia, uczucie ciężkości i skurcze jelit.

Zioła poprawiające trawienie to:

  • rumianek – działa rozkurczowo, żółciopędnie, przeciwzapalnie;
  • dziurawiec – łagodzi zgagę i wzdęcia, działa rozkurczowo;
  • melisa – pobudza pracę żołądka;
  • nasiona babki jajowatej – uzupełniają niedobory błonnika;
  • rozmaryn – działa żółciopędnie, wiatropędnie i rozkurczowo.

 

Zioła na trawienie – zaparcia

Zaparcia są częstym elementem niestrawności. Powodują duży dyskomfort, a często nawet bóle brzucha. Można się ich pozbyć stosując odpowiednie zioła na trawienie i zaparcia:

  • korę kruszyny – która zawiera antrazwiązki, pobudzające pracę jelita grubego, co działa łagodnie przeczyszczająco;
  • liść senesu – który przyspiesza wypróżnianie poprzez wzmożenie skurczów okrężnicy, ma działanie długotrwałe - oczyszczanie rozpoczyna się po około 10 godzinach;
  • korzeń rabarbaru – oczyszcza poprzez mechaniczne drażnienie jelita grubego i pobudzanie mięśni jelitowych, a co za tym idzie zwiększa liczbę wypróżnień;
  • liście malwy – które usprawniają procesy trawienia, łagodzą bóle brzucha i zapobiegają skurczom jelit;
  • liście werbeny – to silnie przeczyszczające zioło jednocześnie łagodzi skurcze jelit i działa przeciwzapalnie.

Należy pamiętać, że nie wolno nadużywać kuracji ziołami, gdyż rozleniwia to pracę jelit. Jeśli zaparcia nie ustępują lub często nawracają niezbędna jest konsultacja lekarska.

Dowiedz się: Olejek z oregano - właściwości lecznicze

 

Zioła na trawienie i wzdęcia

Wzdęcia są wynikiem procesu trawienia i fermentacji, powietrza połykanego w czasie jedzenia, a także spożywania napojów gazowanych. Jeśli jest ich zbyt dużo dochodzi do rozpierania jelit i żołądka. Prowadzi to do uczucia znacznego dyskomfortu w jamie brzusznej.

Zioła na trawienie i wzdęcia mogą pomóc w pozbyciu się tego problemu. Jakie zioła na trawienie zastosować? W przypadku wzdęć warto pić napary z następujących roślin:

  • kminku – reguluje pracę jelit i pomaga pozbyć się nagromadzonych gazów z jelit;
  • anyżu – działa rozkurczowo, łagodzi mdłości i kolki jelitowe;
  • kopru – wspomaga trawienie, łagodzi skurcze jelit i kolkę;
  • szałwii lekarskiej – zapobiega procesom fermentacji, które przyczyniają się do powstawania wzdęć;
  • mięty pieprzowej – ma właściwości wiatropędne i regulujące pracę jelit.

Aby zminimalizować powstawanie wzdęć należy spożywać lekkostrawne potrawy, ale przede wszystkim zrezygnować z napojów gazowanych. Warto także zjeść posiłek w spokoju ograniczając rozmowy, aby połykać jak najmniej powietrza.

Przeczytaj: Herbatka z kopru włoskiego – kiedy ją pić? Właściwości

 

Zioła na trawienie tłuszczy 

Duża zawartość tłuszczu w potrawach sprawia, że stają się one dużym wyzwaniem dla układu pokarmowego. Ciężkostrawne tłuszcze obciążają pracę nie tylko jelit, ale również wątroby. Dlatego ważne jest przyprawianie potraw tymiankiem i rozmarynem, które pobudzają pracę pęcherzyka żółciowego i wspomagają trawienie.

Do ciężkostrawnych potraw warto dodawać karczochy. Zawierają one cynarynę, która obniża poziom złego cholesterolu we krwi oraz poprawia pracę wątroby.

Niezwykle ważne jest, aby jedząc tłuste potrawy unikać spożywania alkoholu, gdyż obciąża on dodatkowo wątrobę.

Przeczytaj: Karczochy - właściwości, smak, skutki uboczne. Tabletki, sok

 

Zioła na trawienie i przemianę materii

Przyśpieszenie przemiany materii wiąże się także z detoksykacją organizmu. Zioła powinny oczyszczać z toksyn, regulować procesy trawienne oraz dostarczać odpowiednich mikroelementów i witamin.

Zioła na trawienie i przemianę materii to przede wszystkim:

  • mniszek pospolity – to zioło na trawienie, które odtruwa wątrobę, wspomaga pracę nerek, usuwa nadmiar wody z organizmu likwidując obrzęki, dodatkowo obniża poziom cukru we krwi;
  • pokrzywa – działa oczyszczająco i moczopędnie, poprawia pracę jelit i żołądka, a poprzez uzupełnienie związków mineralnych poprawia kondycję włosów i paznokci.
  • łopian – oczyszcza organizm z toksyn, pobudza trawienie, pracę wątroby i trzustki, prowadzi do zwiększenia wydzielania żółci, ma także właściwości antybakteryjne
    i przeciwgrzybicze;
  • fiołek trójbarwny – oczyszcza krew z toksyn, usuwając je wraz z moczem, jest skuteczny również w walce z niedoskonałościami skóry.

Oczyszczającą i regulującą terapię ziołami można stosować maksymalnie miesiąc. Napar powinien być stosowany regularnie i z umiarem. Przed jej rozpoczęciem należy skonsultować się z lekarzem, aby dowiedzieć się czy nie ma żadnych przeciwwskazań oraz dopasować dawkowanie.

 

Inne domowe sposoby na niestrawność

Najlepszym sposobem na niestrawność jest po prostu odpowiednia dieta. Jeśli jednak decydujemy się na przygotowanie ciężkiego dania warto doprawić je ziołami, które ułatwią trawienie takimi jak kminek, tymianek, gorczyca czy kolendra. Każdy kęs trzeba dokładnie przeżuwać, aby ułatwić trawienie w układzie pokarmowym.

Należy jednocześnie unikać napojów gazowanych do posiłku - lepiej wypić delikatną herbatę ziołową lub wodę. Ważna jest również rezygnacja z alkoholu, gdyż obciąża on znacznie pracę wątroby.

Po obfitym obiedzie dobrym rozwiązaniem jest aktywność fizyczna np. spacer z rodziną.

Czytaj także:

Autor: Dominika Rusek

Dominika Rusek

Dominika Rusek

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.