Ciasta dla cukrzyków - jak je zrobić? Proste przepisy

Ciasta dla cukrzyków? Tak. Diabetycy mogą jeść niektóre ciasta, pod warunkiem, że zawierają one niewielkie ilości cukrów prostych, są mało kaloryczne oraz mają niewielki indeks glikemiczny. Zobacz, które rodzaje spełniają te kryteria, poznaj przepis na najmodniejsze ciasto ostatnich lat, doskonale pasujące do jadłospisu cukrzyka.

ciasta-dla-cukrzykow

Ciasta dla cukrzyków

Czy cukrzycy mogą jeść ciasta? I tak i nie. Wszystko zależy od tego, o jaki rodzaj chodzi. Osoby chore na cukrzycę, zwłaszcza typu 2 (powiązaną z otyłością), powinny unikać produktów żywnościowych zawierających duże ilości węglowodanów łatwoprzyswajalnych, takich jak cukier spożywczy (otrzymywana z trzciny lub buraka cukrowego sacharoza), fruktoza oraz glukoza.

Wedle zaleceń, tego typu węglowodany mogą zapewniać nie więcej, niż 45 procent energii dostarczanej w pożywieniu. Pokarmy dla cukrzyków powinny też być niskokaloryczne i posiadać niski indeks glikemiczny (wskaźnik informujący o wpływie danego produktu na wzrost stężenia glukozy po posiłku). W praktyce zawęża to paletę możliwości – powyższych kryteriów nie spełnia wiele przysmaków. Mitem jednak jest, że osoby chore na cukrzycę w ogóle nie mogą jeść ciast, ciastek i słodyczy.

Przepisy na ciasta dla cukrzyków

Istnieje niezliczona ilość przepisów na ciasta dla cukrzyków. Poniżej prezentujemy jeden z nich – na niezwykle zdrowe a zarazem modne ciasto marchewkowe.

Niezbędne składniki to:

  • starta marchew - 300 g,
  • mąka (najlepiej jest białą mąkę pszenną, która ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, zastąpić inną, na przykład razową) – 250 g,
  • 3 jajka,
  • olej rzepakowy lub inny roślinny – 200 ml,
  • cukier, najlepiej kokosowy, którego indeks glikemiczny (35) jest 2 razy niższy, niż w przypadku sacharozy – 200 g,
  • proszek do pieczenia, soda, cynamon – po 1 łyżeczce,
  • odrobina soli,
  • orzechy włoskie – 50-100 g.

Sposób przygotowania: Jajka ubijamy energicznie z cukrem, dodając olej. W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Następnie zawartość obu naczyń łączymy ze startą marchewką. Na koniec dodajemy rozdrobnione orzechy. Całość wstawiamy na 1 godzinę do uprzednio nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Po ostudzeniu, proste ciasto marchewkowe, bez kalorycznych dodatków, jest gotowe do podania.

Polecane ciasta dla cukrzyków

Powszechnie uważa się, że najlepszym ciastem dla cukrzyków jest ciasto marchewkowe – niskokaloryczne i zawierające niewielką ilość węglowodanów, a do tego niezwykle popularne w modnych kawiarniach i cukierniach.

Inne polecane ciasta dla cukrzyków stanowią klasyczny kanon:

  • ciasto drożdżowe,
  • szarlotka,
  • sernik wiedeński.

Poniżej przedstawiamy dane dotyczące kaloryczności oraz zawartości węglowodanów, białek i tłuszczów w 100 g każdego z wymienionych produktów:

  • Ciasto marchewkowe
    • kaloryczność: 251 kcal
    • węglowodany: 27,5 g
    • białko: 5,5 g
    • tłuszcze: 16,2 g

  • Ciasto drożdżowe
    • kaloryczność: 290 kcal
    • węglowodany: 47 g
    • białko: 7,5 g
    • tłuszcze: 8 g

  • Szarlotka
    • kaloryczność: 290 kcal
    • węglowodany: 40 g
    • białko: 2,5 g
    • tłuszcze: 13,5 g

  • Sernik wiedeński
    • kaloryczność: 262 kcal
    • węglowodany: 23 g
    • białko: 11 g
    • tłuszcze: 12 g

Niewskazane ciasta dla cukrzyków

Na drugim biegunie znajdują się ciasta o wysokiej kaloryczności, a także znacznej ilości węglowodanów i tłuszczy. W tym kontekście wymienić można przede wszystkim brownie, a także m.in. tort czekoladowy z polewą, czy makowiec zawijany. Żadne z nich nie powinno się znaleźć w menu cukrzyka, zwłaszcza typu 2.

  • Ciasto brownie
    • kaloryczność: 460 kcal
    • węglowodany: 39,9 g
    • białko: 7,4 g
    • tłuszcze: 31,5 g

  • Tort czekoladowy z polewą
    • kaloryczność: 390 kcal
    • węglowodany: 52,8 g
    • białko: 3,8 g
    • tłuszcze: 20 g

  • Makowiec
    • kaloryczność: 311 kcal
    • węglowodany: 45 g
    • białko: 6,7 g
    • tłuszcze: 11,9 g

Ciasta dla cukrzyków typu 2 i 1

Choć cukrzyca typu 2 ma łagodniejszy przebieg i jest mniej groźna, osoby chore obowiązują mocniejsze restrykcje, jeśli chodzi o pożywienie. Ma to związek z patogenezą schorzenia. W wielu przypadkach jego przyczyną jest otyłość, która powoduje zmniejszenie wrażliwości tkanek na insulinę, czyli hormon metabolizujący węglowodany. Dlatego ciasta dla cukrzyków typu 2 muszą zawierać niewielką ilość cukrów oraz posiadać niski indeks glikemiczny.

W przypadku cukrzycy typu 1 dieta również jest bardzo precyzyjnie wyliczana, jednak pod innym kątem. Choroba ta ma charakter autoimmunologiczny, a jej istotą jest zaburzenie wydzielania insuliny. Poziom hormonu należy uzupełniać zewnętrznie, poprzez iniekcję. Pacjenci zmuszeni są w związku z tym do nieustannej dbałości o właściwy balans miedzy dawkami przyjmowanej insuliny, a ilością węglowodanów, białek i tłuszczy przyjmowanych w pokarmie. Dla ułatwienia obliczeń stosuje się tzw. wymienniki węglowodanowe, białkowe, tłuszczowe oraz białkowo-tłuszczowe. W przypadku cukrzycy typu 1 nie ma jednak aż tak silnych obostrzeń, jeśli chodzi o konkretne pokarmy. W wielu przypadkach, kontrolując poziom insuliny, można jeść to samo, co osoby zdrowe.

Autor: Piotr Brzózka

Czytaj też:

Źródła:

  • Dieta w cukrzycy typu 1 – Szpital Uniwersytecki w Krakowie, www.su.krakow.pl/dietetyczny-plan-na-zdrowie
  • Dieta w cukrzycy typu 2 – Szpital Uniwersytecki w Krakowie, www.su.krakow.pl/dietetyczny-plan-na-zdrowie

 

Piotr Brzózka

Piotr Brzózka

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.