Olej z awokado – dlaczego warto mieć go w swoim domu?

olej z awokado

Olej z awokado jest jednym ze skarbów Ameryki Środkowej i Południowej. Pozyskiwany z owoców o kształcie gruszki, wykorzystywany jest olej z awokado w kosmetologii, kuchni oraz medycynie naturalnej. Zobacz, jakie ma olej z awokado właściwości lecznicze, jak działa olej z awokado na włosy, dlaczego warto nakładać olej z awokado na twarz.

Awokado - gdzie rośnie?

Awokado, czyli smaczliwka wdzięczna, to gatunek wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Awokado skąd pochodzi? Wywodzi się z terenów obecnego Meksyku, gdzie uprawiane było już 7 tysięcy lat temu. W późniejszych wiekach uprawy awokado rozprzestrzeniły się też na obszary Ameryki Środkowej i Południowej, obecnie drzewka te można spotkać także w innych częściach świata, w szczególności w Afryce, w mniejszym stopniu w Azji i Europie.

Olej z awokado tłoczony jest z owoców o kształcie gruszki. Pozyskiwany jest olej z awokado dwa sposoby – na zimno, oraz w procesie rafinacji, z wykorzystaniem temperatury i środków chemicznych. Oba typy oleju z awokado znajdują swoje zastosowanie, zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym.

Sprawdź: Dlaczego warto jeść awokado?

Olej z awokado – właściwości

Jeżeli chodzi o olej z awokado, właściwości zdrowotne swoje zawdzięcza on bogactwu zawartych w nim składników, aczkolwiek nie wszystkie one mają jednoznacznie pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Olej z awokado składa się przede wszystkim z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także kwasów wielonienasyconych, w tym słynnych kwasów omeg 3 i omega 6. Ale uwaga – zawartość omega 6 kilkunastokrotnie przewyższa omega 3, co nie stanowi korzystnego balansu i nie stanowi dobrej rekomendacji, jeśli chodzi o walory czysto żywieniowe (mimo iż z innych powodów spożywania oleju z awokado uchodzi za prozdrowotne).

Jakie właściwości ma olej z awokado? Oprócz kwasów tłuszczowychzawiera też mieszankę praktycznie wszystkich witamin: A, B, D, E, K i H. Są też w oleju z awokado składniki mineralne, w tym między innymi potas, krzem i fosfor. Dodatkowo olej z awokado bogaty jest w takie substancje, jak skwalen, czy korzystnie wpływająca na wzrok luteina.

Sprawdź: Olej lniany – dlaczego warto wprowadzić go do diety?

Olej z awokado - zastosowanie

Jednym z podstawowych zastosowań awokado jest wykorzystywanie go w kuchni. Zarówno w postaci owocu, jak i w postaci oleju z awokado do jedzenia czy picia. Wykorzystywany jest do smażenia, grilowania i pieczenia, ale także jako podstawa do sałatek, marynat czy dodatków do makaronów. Inną kwestią jest zastosowanie oleju z awokado do picia. Mało kto wie, że po mimo jego walorów smakowych, które nie są kojarzone pozytywnie, jego spożywanie korzystnie wpływa na nasz stan zdrowia i jego odporność.

Olej z awokado, zastosowanie w kosmetyce? Awokado, a właściwie tłoczony na zimno olej z awokado jest często wykorzystywanym składnikiem produktów pielęgnacyjnych. Co więcej, jest on używany w ramach zamiennika innych olejków naturalnych, jak np. olejek arganowy czy olejek jojoba. Więcej informacji o pielęgnacyjnych właściowściach olejka przedstwiamy poniżej.

Olej z awokado na włosy

Olej z awokado na włosy, jak stosować? Nakładamy olej przed ich umyciem, ewentualnie jako dodatek do szamponów, czy odżywek stosowanych po kąpieli; można też z oleju z awokado zrobić maseczkę.

Olej z awokado, do jakich włosów go stosować? Dzięki zawartości między innymi krzemu oraz witaminy H (czyli biotyny) olej z awokado do włosów działa wzmacniająco i regenerująco, zapobiega łamaniu się i rozdwajaniu końcówek. Włosy po użyciu oleju z awokado są sprężyste, nabłyszczone i mają zdrowy wygląd, znacznie łatwiej też się je układa. Biotyna zawarta w oleju z awokado bierze udział w powstawaniu kreatyniny, która jest budulcem włosów, poza tym hamuje wydzielanie łoju. To wszystko sprawia, że olej z awokado może też być używany w celu zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów oraz do stymulowania szybszego ich wzrostu.

Zobacz: Olej jojoba - właściwości. Stosowanie na twarz i włosy

Olej z awokado na twarz

Olej z awokado do twarz stosuje się głównie w celu spowalniania procesów starzenia. Wiodącą rolę pełnią w tym przypadku witamina E, zwana witaminą młodości a także skwalen - węglowodór będący składnikiem ochronnej warstwy lipidowej skóry i włosów . Odpowiadają one za hamowanie działalności wolnych rodników. Poprawiają jędrność skóry, zapobiegają powstawaniu zmarszczek, wygładzają te już istniejące.

Poza tym olej z awokado do twarzy zapewnia skórze delikatność, gładkość i ładny, równomierny odcień. Bardzo ważną funkcją, jeśli chodzi o olej z awokado na skórę, jest jej głębokie nawilżanie. Kkosmetyki na jego bazie idealne zwłaszcza do pielęgnacji skóry suchej. Działając na stany zapalne, jest pomocny także w terapii przeciwtrądzikowej. Zarówno olej z awokado na trądzik oraz olej z awokado na rozstępy, sprawi, że skóra stanie się znacznie lepiej nawilżona.

Olej awokado - właściwości lecznicze

Posiada też olej awokado właściwości lecznicze, od wieków uznane w medycynie ludowej i naturalnej. Olej z awokado działa korzystnie obniżając poziom cholesterolu LDL, czyli tak zwanego złego cholesterolu. Ma to korzystny wpływ na układ krążenia. Olej z awokado może być stosowany w celu regulowania pracy układu nerwowego (używa się go między innymi na nerwobóle), a także stymulowania układu odpornościowego.

W przeszłości stosowany był na kaszel, wrzody żołądka i dwunastnicy. Można też spróbować oleju z awokado na rozstępy czy schorzenia skóry, takie jak egzema. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, nadaje się również na drobne rany i oparzenia, w tym skutki nadmiernej ekspozycji na promieniowanie ultrafioletowe.

Czytaj też: Olej z pestek dyni – właściwości, działanie na pasożyty

Olej z awokado w kuchni

Znajduje też olej z awokado zastosowanie w kuchni. Ze względu na niezbyt korzystny balans dotyczący zawartości kwasów omega 3 i omega 6 (kilkunastokrotnie większa zawartość tych drugich) nie powinien być spożywany w nadmiernych ilościach, nie mniej przy zachowaniu umiaru może być interesującym składnikiem w naszej kuchni.

Olej z awokado może być między innymi dobrym zamiennikiem masła albo oliwy. Dodajemy też olej z pestek awokado do sałatek i makaronów. Pamiętajmy – jeśli chcemy używać olej z awokado do smażenia, wybierajmy ten pozyskiwany drogą rafinacji. Olej tłoczony na zimno, w procesie obróbki termicznej na patelni czy w garnku i tak straci większość swoich właściwości. 

Zobacz także: Olejek migdałowy (ze słodkich migdałów) - zastosowanie

 

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.