Batony proteinowe - wartościowe jedzenie czy pseudozdrowa przekąska?

Batony proteinowe

Mnóstwo ich w reklamach, siłowniach, sklepach ze zdrową żywnością. Mają zapewnić zdrowe białko w diecie, zwiększać masę mięśniową, a nawet odchudzać. Jednak w ich skład wchodzą cukry proste, konserwanty i niezdrowe tłuszcze trans. Czy warto jeść batony proteinowe?

Baton proteinowy

Proteinowy batonik może wydawać się dobrym pomysłem na dostarczenie do organizmu białka, które przede wszystkim służy do budowy tkanek i narządów. Wspomaga ono budowę mięśni, przyspiesza metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej. Oddziałuje w pozytywy sposób na układ hormonalny. Dietetycy wyliczyli, że:

  • mało aktywna dorosła osoba powinna spożywać dziennie od 0,8 do 1 g białka na kilogram masy ciała,
  • sportowcy od 1,2 do 1,4 g,
  • zawodnicy uprawiający dyscypliny wytrzymałościowe oraz siłowe 1,5 – 1,8 g,
  • osoby odchudzającej się ok. 1,2g.

Przeciętnie baton proteinowy ma od 10 do nawet 50 g białka.

Czytaj też: Cukrzyca u osób dorosłych

Czy warto jeść batony proteinowe?

Spójrzmy jednak prawdzie w oczy, a konkretnie na niektóre składniki batonów proteinowych: 1 białka, ale też syrop glukozowy, który zdaniem dietetyków może przyczyniać się do:

  • otyłości,
  • cukrzycy typu 2,
  • nadciśnienia tętniczego,
  • zaburzeń gospodarki lipidowej,
  • chorób układu sercowo-naczyniowego,
  • dny moczanowej,
  • kamicy nerkowej,
  • a nawet niektórych nowotworów.

Większość dostępnych na polskim rynku batonów proteinowych zawiera utwardzony tłuszcz palmowy, obfitujący w tłuszcze trans, które według specjalistów z Europejskiego Biura ds. Bezpieczeństwa Żywności wykazują silne działanie miażdżycorodne i podnoszą ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych, ponieważ zwiększają poziom złego cholesterolu LDL i obniżają poziom dobrego HDL.

Na pytanie, czy warto jeść batony proteinowe, dietetycy odpowiadają zazwyczaj podobnie: kto ma w codziennym menu dość białka w postaci mięsa, produktów zbożowych, orzechów i roślin strączkowych, nie musi pokrywać zapotrzebowania na białko specjalnymi batonami. Jeśli jednaj je kupujemy pamiętajmy, by przy ich wyborze nie kierować się jedynie ceną.

Sprawdź: Kwasy omega-3 – występowanie i działanie

Jak wybrać zdrowe batony proteinowe?

Należy zwracać uwagę na skład podany na opakowaniu oraz kolejność wyszczególnionych składników, bo te wymienione jako pierwsze występują w największych ilościach. Najlepiej wybrać batony o jak najmniejszej ilości cukru, tłuszczu, polepszaczy smaku. Warto też zwrócić uwagę na rodzaj występującego białka i wybrać te zawierające białko wysokiej jakości (izolaty białek serwatkowych). Ważne też, by kupować tego typu produkty bez dodatku cukrów prostych, syropu glukozowo-fruktozowego, alkoholi cukrowych oraz bez dodatku tłuszczu nasyconego i tłuszczów trans.

Pamiętajmy też, że batonów proteinowych nie powinniśmy jeść częściej niż raz – dwa dziennie. Taka przekąska dostarcza około 200 kcal – tyle co talerz płatków owsianych na mleku. Warto też uświadomić sobie, że organizm człowieka jest w stanie wykorzystać maksymalnie 20 – 30 gramów białka z jednego posiłku. Ponadto jeśli zajmuje ono w naszym jadłospisie zbyt dużo miejsca, w sposób naturalny zmniejszamy ilość pełnoziarnistych zbóż, owoców i warzyw. A więc dostarczamy organizmowi mniej składników mineralnych i antyoksydacyjnych.

Zobacz: Waga dietetyczna - dla cukrzyka i nie tylko - jak działa?

Przepis na batony białkowe

Batony proteinowe bardzo łatwo wykonać samodzielnie. Można je przygotować z:

  • 350 g chudego twarogu,
  • 150 g drobnych błyskawicznych płatków owsianych,
  • 100 g zmielonych na pył płatków owsianych,
  • 3 jajek,
  • 30 g nasion lnu lub chia,
  • łyżki stołowej miodu,
  • 3 daktyli.

Wszystkie składniki delikatnie ze sobą łączymy, rozkładamy masę na blasze i pieczemy w temperaturze 170° C przez 15 – 20 minut. Następnie kroimy batony na 10 porcji i studzimy. Jeden baton zawiera: 10 g białka, 13 g węglowodanów, 4 g tłuszczu. Dostarcza 134 kilokalorii.

Autor: Marzena Maciejczyk 

 

Sprawdź: Dlaczego rozgrzewka przed treningiem jest ważna?

 

 

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.