Borówka brusznica – zastosowanie i właściwości lecznicze

Borówka brusznica, inaczej czerwona borówka to krzewinka, która osiąga od 15 do 20 cm wysokości. Ze względu na intensywny kolor owoców, często pełni funkcję dekoracyjną w ogrodzie, ale zawiera również szereg cennych właściwości leczniczych. Przede wszystkim ma działanie moczopędne, przez co zalecana jest osobom ze skłonnością do infekcji dróg moczowych.

Borówka brusznica

Borówka brusznica to roślina, która zaliczana jest do rodziny wrzosowatych. W medycynie ludowej wykorzystuje się zarówno jej owoce, jak i liście. Okres kwitnienia przypada od maja do lipca, dając niewielkie biało-różowe kwiaty. Pod koniec lata i wczesną jesienią przypada okres występowania owoców - czerwonych, cierpkich jagód o gorzko-kwaśnym smaku.

Borówkę czerwoną warto sadzić w miejscach nieco zacienionych, ponieważ wtedy daje najwięcej owoców. Po wyborze lokalizacji, w której dominuje sucha gleba, konieczne może okazać się częste podlewanie rośliny. Należy jednak uważać, by ziemia nie była zbyt wilgotna, gdyż może dojść do wystąpienia schorzeń grzybowych. Ten rodzaj rośliny jest mrozoodporny, jednak nie lubi przymrozków.

Poznaj: Olejek arganowy – zastosowanie w kosmetyce i pielęgnacji

Borówka brusznica – co to jest?

Borówka czerwona charakteryzuje się błyszczącymi liśćmi w ciemnozielonym kolorze. Roślina cieszy się dużą popularnością w Polsce ze względu na:

  • łatwość uprawy,
  • niewielką podatność na choroby czy szkodniki,
  • odporność na mróz,
  • walory dekoracyjne,
  • właściwości lecznicze.

Owoców nie zaleca się spożywać świeżych ze względu na ich specyficzny smak. Zdecydowanie częściej wykorzystuje się je np. w formie przetworów. Najpowszechniejszą odmianą w kraju jest tzw. Koralle, która słynie z tego, iż owocuje dwa razy w ciągu roku – pod koniec lata oraz późną jesienią.

Sprawdź: Nasiona chia – właściwości nasion szałwii hiszpańskiej

Liść borówki brusznicy – właściwości

Liście borówki brusznicy mają wiele właściwości leczniczych. Korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu w dużej mierze zawdzięczają garbnikom, nazywanym inaczej, jako taniny.

Garbniki cechują się działaniem:

  • przeciwzapalnym,
  • przeciwbakteryjnym,
  • ściągającym,
  • trawiennym.

Ponadto zagęszczają one masy kałowe, działając przeciwbiegunkowo.

Dowiedz się: Kozieradka - jak stosować na włosy

Borówka brusznica – właściwości lecznicze

Poza opisanymi wyżej garbnikami, borówka posiada jeszcze szereg, innych właściwości leczniczych, które zawdzięcza występowaniu w jej składzie m.in.:

  • flawonoidów – są odpowiedzialne za czerwony lub fioletowy kolor owoców, działają przeciwutleniająco, oczyszczająco oraz przeciwzapalnie;
  • witamin A, C, P – wzmacniają odporność organizmu chroniąc przed niechcianymi infekcjami, wpływają korzystnie na wzrok, witamina P dodatkowo odpowiedzialna jest za szybsze wchłanianie witaminy C;
  • glikozydów – a dokładniej arbutyny, która przede wszystkim wykazuje działanie moczopędne, korzystnie wpływając na pracę nerek oraz układu moczowego.

Borówkę brusznicę można spotkać w wielu preparatach aptecznych, bądź przygotować ją do spożycia samodzielnie w domu.

Czytaj: Zioła na trawienie - domowe sposoby na niestrawność

Borówka brusznica - zastosowanie

Co można zrobić z borówki brusznicy?

  • Borówka brusznica suszona – 3 łyżeczki borówki należy zalać szklanką wrzątku
    i odstawić pod przykryciem na kilka minut. Niewielka ilość suszu preferowana jest także do czarnej lub zielonej herbaty,
  • Przetwory z borówki brusznicy – wykonanie dżemu z użyciem owoców nie należy do trudnych zadań. Wystarczy połączyć 0,5 kg cukru ze szklanką wody i zagotować,
    a następnie do tego dodać 1,5 kg owoców brusznicy. Następnie całość smażyć przez pół godziny i nałożyć do słoików, stawiając wieczkiem w dół.
  • Nalewka z borówki czerwonej – można przygotować ją z suchych, pokruszonych liści. Wystarczy napełnić nimi pół szklanki i zalać 0,5 l czystej wódki. Kolejno przez 2 tygodnie liście muszą się rozmiękczać, a po tym czasie wystarczy je przecedzić.

Dodatkowo na rynku dostępne są suplementy diety o działaniu głównie moczopędnym, których jednym z głównych składników jest właśnie borówka brusznica.

Poznaj: Olej z dziurawca - zastosowanie, na kręgosłup

Borówka brusznica a żurawina

Borówka brusznica i żurawina to rośliny, których owoce są podobne zarówno z wyglądu, jak
i w smaku, przez co często są mylone, jednak warto umieć je rozróżniać.

Borówka czerwona a żurawina - różnice:

  • żurawina rośnie niemalże przy samej ziemi, a borówka brusznica osiąga 15-20 cm wysokości,
  • żurawinę można spotkać przede wszystkim na glebach torfowych, a borówkę w lasach sosnowych i na umiarkowanie suchych podłożach,
  • owoce borówki są zdecydowanie mniejsze od owoców żurawiny.

Czytaj również: Sok z karczocha - wyciąg na cholesterol i odchudzanie

Autor: Katarzyna Pawlik

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.