Prebiotyki - czym są? Prebiotyk a probiotyk

Prebiotyki

Prebiotyki sprawiają, że korzystne bakterie zasiedlające nasz organizm odżywiają się i mnożą, “wypierając” te szkodliwe. Prebiotyki można stosować w przypadku odczuwania dyskomfortu trawienia, są też bezpieczne dla dzieci. Zobacz czym są prebiotyki i czym różnią się od probiotyków.

Prebiotyki

Prebiotyki to nic innego, jak pożywka dla probiotyków, czyli żywych szczepów bakterii, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelit lub pochwy (probiotyki ginekologiczne). Prebiotyki są stosowane po to, aby bakterie dostarczone przez probiotyk mogły się lepiej i szybciej rozwijać.

W takich sytuacjach równowaga drobnoustrojów zostaje przywrócona z lepszym efektem, w krótszym czasie. Prebiotyki można też przyjmować niezależnie od probiotyków, w celu wsparcia naturalnej bariery immunologicznej organizmu. Istnieje także trzecia grupa, która łączy w sobie bakterie probiotyczne i prebiotyczne w jednym preparacie - są to synbiotyki.

Czytaj także: Probiotyk - jaki wybrać? Probiotyki na jelita, naturalne

Prebiotyk a probiotyk

Probiotyk, prebiotyk i synbiotyk - czym się różnią? W skrócie:

  • probiotyk - żywe szczepy bakterii, które wspomagają układ odpornościowy oraz prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu;
  • prebiotyk- substancja/materia będąca pożywką dla korzystnych bakterii znajdujących się jelitach człowieka. Prebiotyki nie są wchłaniane przez przewód pokarmowy. Ich zadaniem jest stymulacja wzrostu dobrych mikroorganizmów;
  • synbiotyk - połączenie probiotyku z prebiotykiem w jednym preparacie.
     

Probiotyki i prebiotyki

Probiotyki i prebiotyki można przyjmować jednocześnie np. w przypadku infekcji lub zdiagnozowanych problemów związanych z zachwianiem mikroflory jelitowej. Profilaktycznie stosowanie samych prebiotyków też wpłynie dobrze na organizm - w ten sposób można mieć pewność, że korzystne mikroorganizmy zostaną odżywione, a ich ilość będzie utrzymana na optymalnym poziomie.

Profilaktyczne spożywanie prebiotyków warto zastosować w czasie zwiększonego stresu oraz przemęczenia, uczucia dyskomfortu trawienia oraz przed podróżą - aby wzmocnić barierę immunologiczną, co pozwala uniknąć biegunki podróżnej. Swój wybór warto poprzedzić badaniami kału, na podstawie których lekarz lub farmaceuta zaleci odpowiednie preparaty zawierające konkretne szczepy bakterii lub tylko prebiotyki.

Właściwości prebiotyków:

  • nie są wchłaniane przez przewód pokarmowy,
  • nie ulegają hydrolizie,
  • są pożywką dla bakterii probiotycznych; stymulują ich wzrost i wspomagają usuwanie komórek patogennych (szkodliwych) z organizmu,
  • występują naturalnie w wielu produktach spożywczych (więcej informacji w dalszej części tekstu),
  • można je kupić w aptekach w formie tabletek, saszetek lub np. żeli do mycia okolic intymnych,
  • są dodawane do żywności na etapie produkcji,
  • inulina i oligofruktoza to najbardziej popularne prebiotyki.

Prebiotyki naturalne

Inulina i oligofruktoza - najpopularniejsze, naturalne prebiotyki. Inulina oraz oligofruktoza to prebiotyki, które zasługują na szczególną uwagę ze względu na efektywność oraz powszechność występowania. Obie substancje to składniki roślin; są na tyle łatwe jeśli chodzi o pozyskanie, że producenci często używają ich jako uzupełnienie składu swoich wyrobów.

Inulina to dwucukier, który występuje naturalnie m.in. w korzeniach cykorii (skąd jest najczęściej pozyskiwana do użycia w przemyśle spożywczym), bananach, jęczmieniu, pszenicy czy czosnku. Jest dodawana do mlecznych produktów fermentowanych np. kefirów i jogurtów. Ma niską kaloryczność.

Oligofruktoza występuje przede wszystkim w owocach. Jest stosowana jako składnik produktów oznaczonych jako dietetyczne i zastępuje biały cukier w składzie np. napojów gazowanych.

Inulina, oligofruktoza - właściwości:

  • obniżają poziom złego cholesterolu we krwi,
  • korzystnie wpływają na przyswajanie wapnia,
  • wspomagają działanie probiotyków - pobudzają układ odpornościowy do pozbywania się szkodliwych drobnoustrojów, oczyszczają organizm, wspomagają walkę z infekcjami oraz przywracają odpowiedni skład mikroflory bakteryjnej jelit. Osłabiają reakcje alergiczne.

Prebiotyki występują licznie przede wszystkim w pożywieniu pochodzenia roślinnego. Dużą ilość prebiotyków zawierają karczochy. Inne produkty spożywcze zawierające prebiotyki, to m.in:

  • czosnek,
  • banany,
  • por,
  • szparagi,
  • pszenica,
  • cebula,
  • fasola,
  • groch,
  • cykoria.
     

To może Cię zainteresować: Siemię lniane - właściwości i przygotowanie

Prebiotyki dla dzieci

Najlepszym i najbogatszym źródłem prebiotyków dla dzieci jest mleko matki. W mlekach modyfikowanych, stworzonych z myślą o dzieciach, których mamy nie mają pokarmu, także znajdują się prebiotyki. W późniejszym etapie życia warto zadbać o zdrową, zróżnicowaną dietę maluszka bogatą w owoce, warzywa oraz zboża.

W ten sposób organizm otrzyma wraz z pokarmem pożyteczną dawkę witamin, prebiotyków oraz składników mineralnych. W przypadku występowania takich dolegliwości jak: obniżona odporność, problemy żołądkowe, kolki lub biegunki, zaparcia lub alergie, warto udać się do lekarza z prośbą o wskazanie odpowiednich suplementów probiotycznych i/lub prebiotycznych.

Zobacz: Probiotyk dla dzieci i niemowląt - jaki wybrać?

Prebiotyki dla niemowląt

Tak, jak wspomnieliśmy wcześniej, prebiotyki dla niemowląt to przede wszystkim mleko mamy, którego skład jest najbardziej korzystny dla zdrowia maluszka. W aptekach można też znaleźć odpowiednie suplementy prebiotyczne.

Przeczytaj: Kwas foliowy - w ciąży i przed ciążą. Dawkowanie

Prebiotyki apteka

Prebiotyki są dostępne najczęściej w formie proszku/saszetek do rozpuszczenia w wodzie. Znajdują się też w składzie kosmetyków do higieny intymnej, dzięki czemu wspomagają zachowanie korzystnej flory bakteryjnej pochwy. Prebiotyki można bez problemu kupić w każdej aptece, są dostępne bez recepty.

Błonnik prebiotyczny

Błonnik prebiotyczny to nic innego jak mieszanki ziaren wzbogacone składnikami prebiotycznymi. Ze względu na dużą zawartość błonnika, świetnie regulują pracę jelit, ułatwiają wypróżnianie, eliminują wzdęcia i uczucie ciężkości. Błonnik prebiotyczny doskonale usprawnia pracę jelit. Jest dostępny bez recepty, w sklepach ze zdrową żywnością. W składzie takich mieszanek można znaleźć m.in. siemię lniane, nasiona babki płesznik, a także płatki owsiane oraz liofilizowane owoce.

Polecamy: Jak zmniejszyć apetyt? Tabletki i zioła hamujące apetyt

Prebiotyczna kawa

Na rynku dostępne są także kawy opisywane jako prebiotyczne lub probiotyczne. Oznacza to, że zostały wzbogacone ekstraktami roślinnymi oraz inuliną lub oligofruktozą. Nie rekomendujemy traktowania tego typu produktów jako lecznicze. Przed zakupem warto dobrze zapoznać się z informacjami widniejącymi na etykiecie. 

Czytaj też: Probiotyk dopochwowy, ginekologiczny - jaki? Dla kobiet w ciąży

 

 

Łucja Cymkiewicz

Łucja Cymkiewicz

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.