Jak zakwasić żołądek? Jak długo to robić? Kiedy warto?

Jak zakwasić żołądek? Do sprawdzonych metod należą zakwaszanie octem jabłkowym, witaminą C w proszku oraz sokiem z cytryny. Pamiętać też należy o właściwym nawadnianiu organizmu.

jak-zakwasic-zoladek

Dla właściwego trawienia pokarmów, środowisko żołądka powinno zostać silnie kwaśne. Prawidłowe pH żołądka wynosi 1-1,5, a więc znajduje się na skraju kontinuum kwasowości-zasadowości. Pod wpływem wielu czynników (bakterie, infekcje, nowotwory, leki, stres, alkohol, papierosy), zaburzona może zostać funkcja wytwarzania kwasu solnego przez układ trawienny. Dochodzi wówczas do wzrostu pH – nawet do poziomu 5-7, a więc niemalże tak obojętnego, jak pH wody.

Efekt: tak zwana niedokwasota żołądka, która powoduje doraźne dolegliwości bólowe, wzdęcia, zgagę i nudności, a w dłuższej perspektywie może się przyczynić do poważnych schorzeń, jak niedokrwistość (anemia) z niedoboru żelaza, a nawet nowotwór złośliwy. Dlatego tak ważna jest właściwa diagnoza, a następnie podjęcie działań mających na celu zakwaszenie żołądka (wyłącznie pod kontrolą i wedle zaleceń lekarza, np. gastrologa).

Jak zakwasić żołądek?

Służy temu przede wszystkim właściwa dieta. Zalecenia w tej materii można podzielić na kilka kategorii:.

  • przyjmowanie pokarmów, suplementów diety, witamin i minerałów zakwaszających żołądek – głównie kwaśnych i gorzkich (pamiętajmy, że wiele tego typu potraw już samym wyglądem i zapachem powoduje zwiększenie wydzielania się soków żołądkowych),
  • działania eliminacyjne - unikanie potraw absorbujących duże ilości kwasów żołądkowych, w szczególności tłustych, smażonych mięs, a także innych produktów z dużą zawartością białka,
  • silne nawodnienie organizmu - należy pić od 1,5 do nawet 2,5 litra wody dziennie, przy jednoczesnym ograniczeniu do zera przyjmowania napojów bezpośrednio przed i po posiłku.

Jak zakwasić żołądek octem jabłkowym?

Do najpowszechniej stosowanych metod, należy zakwaszenie żołądka octem jabłkowym. Jest to odmiana octu wytwarzana, jak sama nazwa wskazuje, z jabłek. Jego głównym składnikiem jest kwas octowy (a ponadto m.in. enzymy, pektyny, aminokwasy, żelazo, magnez, witaminy z grupy B i C).

Ocet jabłkowy jest produktem fermentacji alkoholowej, do której dochodzi w wyniku zmieszania rozdrobnionych owoców z drożdżami. Charakteryzuje się bardzo mętną konsystencją. Dostępny jest w postaci gotowego produktu do kupienia w aptekach, może też zostać wytworzony samodzielnie, co jednak z uwagi na procesy fermentacyjne, zajmuje kilka tygodni. Aby zakwasić żołądek octem jabłkowym, pijemy jego roztwór (1 do 2 łyżek na pół szklanki wody) przed głównymi posiłkami (śniadaniem, obiadem, kolacją). Kuracja powinna potrwać kilka tygodni. Uwaga: ocet jabłkowy to nie ocet spirytusowy. Stosowanie tego drugiego jest zakazane.

Jak zakwasić żołądek u dziecka?

Wiele z powyższych metod jest zbyt radykalnych w przypadku małych dzieci. Zalecana jest więc ostrożność, ograniczenie dawkowania albo wybór innych metod. Przykładowo, maluchy mogą w celu zakwaszenia żołądka przyjmować roztwór z octu jabłkowego, do przygotowania mikstury należy jednak użyć nie więcej, niż jedne małej łyżeczki (albo pół łyżki stołowej) octu. Ze składników, których w ogóle nie należy podawać dzieciom, wymienić można natomiast między innymi podrażniający śluzówki kwas solny, a także piołun, który w dużych ilościach jest niebezpieczny dla wzroku.

Zakwaszanie żołądka u dziecka w dużej mierze polega na działaniach eliminacyjnych, wykluczających z diety składniki podnoszące pH, ograniczające wydzielanie soków żołądkowych albo absorbujące bardzo dużą ich ilość do trawienia. Najczęściej w tym kontekście mówi się o:

  • smażonych mięsach,
  • mleku,
  • serach,
  • roślinach strączkowych.

Niewskazane są też słodycze. 

Jak zakwasić żołądek witaminą C?

Drugą z najczęściej wybieranych opcji jest zakwaszanie żołądka witaminą C. Zazwyczaj do tego celu wybiera się substancję sproszkowaną, dostępną w aptekach i sklepach z tak zwaną zdrową żywnością. Jest łatwo przyswajalna i silnie działająca. Dawkowanie według ulotki.

Witamina C działa na żołądek zakwaszająco, powodując uwalnianie żelaza, które jest jednym z tych składników mineralnych, które w największym stopniu ułatwiają trawienie.  Opinie dotyczące przyjmowania witaminy C w sposób permanentny nie są już dziś tak jednoznacznie pozytywne, jak jeszcze kilka lat temu, nie mniej kuracja zakwaszająca powinna trwać minimum kilka tygodni.

Inne metody na zakwaszenie żołądka

Ponadto żołądek można zakwasić stosując:

  • sok z cytryny – najlepiej własnoręcznie wyciśnięty ze świeżego owocu. Pijemy przed posiłkami, nie rozcieńczając wodą,
  • kwas solny z betainą – dostępny w kapsułkach (naturalny składnik soku żołądkowego),
  • krople żołądkowe – kilka kropel przed posiłkiem poprawia trawienie, stymulując wydzielanie kwasów żołądkowych.

Tak jak wspomnieliśmy wyżej, istotne jest też nawodnienie organizmu. Należy je przeprowadzić na przestrzeni kilku tygodni przed planowanym przyjmowaniem substancji zakwaszających. Ma to na celu wzmocnienie błon śluzowych układu pokarmowego. O ile jednak łączna dzienna absorbcja wody powinna być wysoka (nawet ponad 2 litry wody), o tyle należy unikać picia tuż przed i tuż po posiłku. Woda zobojętnia odczyn pH żołądka, zatem utrudnia trawienie pokarmów.

Autor: Piotr Brzózka

Czytaj też:

Źródła:

  • Jolanta Brzeszczyńska, Krzysztof Gwoździński, Charakterystyka stanów chorobowych żołądka, Acta Universitatis Lodziensis Folia Biochemica et Biophysica 12, 1997

Piotr Brzózka

Piotr Brzózka

Treści z serwisu recepta.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji ze specjalistą.