Tylko do stosowania drogą przewodu pokarmowego. Stosować pod nadzorem lekarza. Produkt odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia u pacjentów w wieku powyżej 6 lat. Nie może stanowić jedynego źródła pożywienia u dzieci w wieku 1-6 lat. Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 1-6 lat. Do postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia związanego z chorobą, połączonego z upośledzeniem trawienia i wchłaniania białka, tłuszczów I dwucukrów z powodu: chorób zapalnych jelit, zespołu krótkiego jelita, zewnątrzwydzielniczej niewydolności trzustki, przebytych zabiegów chirurgicznych w obrębie przewodu pokarmowego.
Dieta kompletna pod względem odżywczym, normokaloryczna (1 / ml = 1 kcal), niskotłuszczowa, półelementarna, oparta na krótkołańcuchowych peptydach, bezresztkowa, przeznaczona do stosowania doustnie lub przez zgłębnik. Produkt bezglutenowy. Tylko do stosowania drogą przewodu pokarmowego.
Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Przeciwwskazania: Nie stosować u niemowląt. Nie stosować u pacjentów z galaktozemią.
Zalecana podaż dobowa podczas żywienia wyłącznie produktem Nutrison advanced Peptisorb Powder wynosi 1500-2000 ml (3-4 torebki) = 1500-2000 kcal, co pozwala na pokrycie dobowego zapotrzebowania na elektrolity, witaminy i pierwiastki śladowe u pacjentów bez wcześniejszych strat. Nie dodawać leków do produktu. Przed otwarciem pudełko przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Po otwarciu torebki proszek zaleca się zużyć w ciągu 6 tygodni. Produkt przygotowany z zachowaniem zasad higieny może być przechowywany w lodówce nie dłużej niż 24 godziny, a podawany w temperaturze pokojowej nie dłużej niż 4 godziny. Produkt pakowany w atmosferze ochronnej.
Sposób przygotowania: Wsypać zawartość 1 torebki (125 g) do 100 ml zimnej, uprzednio przegotowanej wody. Mieszać widelcem aż proszek się rozpuści. Delikatnie mieszając, uzupełnić wodą do 500 ml. Podawać produkt o temperaturze pokojowej.
Sposób przygotowania: Wsypać zawartość 1 torebki (125 g) do 100 ml zimnej, uprzednio przegotowanej wody. Mieszać widelcem aż proszek się rozpuści. Delikatnie mieszając, uzupełnić wodą do 500 ml. Podawać produkt o temperaturze pokojowej.
maitodekstryna, koncentrat hydrolizatu białek serwatki (z mleka), średniołańcuchowe trigiicerydy, olej roślinny (olej sojowy), wodorofosforan potasu, cytrynian sodu, fosforan wapnia, chlorek magnezu, chlorek sodu, cytrynian potasu, chlorek choliny, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym), kwas L-askorbinowy, tauryna, siarczan żelazawy, aromat (wanilina), siarczan cynku, DL-alła-tokoferol, octan retinylu, siarczan manganu, siarczan miedzi, nikotynamid, D-pantotenian wapnia, cholekalcyferol, fluorek sodu, chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, karotenoidy - zawierają soję (mieszanina karotenów, likopen, luteina), ryboflawina, kwas pteroilomonoglutaminowy, chlorek chromu(lll), jodek potasu, selenln sodu, D-biotyna, fitomenadion.
Objaśnienie znaku graficznego na opakowaniu: protein = białko, peptides = peptydy.
4x125g = 500g
Średnia zawartość w 100 g proszku / 100 ml przygotowanej diety (1 kcal/ml)
Składniki
w 100 g
w 100 ml
Energia
1700 kJ / 402 kcal
425 kJ / 100 kcal
Równoważnik białka:
hydrolizat białek serwatki
14,7 g
14,7 g
3,7 g
3,7 g
Weglowodany:
cukry
laktoza
71,0 g
5,9
0,5 g
17,7 g
1,5 g
0,1 g
Tłuszcze,w tym:
kwasy nasycone
MCT
jednonienasycone
wielonienasycone
6,7 g
4,0 g
3,2 g
0,8 g
1,9 g
1,7 g
1,0 g
0,8 g
0,2 g
0,5 g
Błonnik
0 g
0 g
Witaminy:
Witamina A
329 mcg RE/ER
82 mcg RE/ER
Witamina D
2,8 mcg
0,70 mcg
Witamina E
5,0 mg alfa TE/ET
1,3 mg alfa TE/ET
Witamina K
21 mcg
5,3 mcg
Tiamina
0,60 mg
0,15 mg
Ryboflawina
0,64 mg
0,16 mg
Niacyna
7,3 mg NE/EN
1,8 mg NE/EN
Kwas pantotenowy
2,1 mg
0,53 mg
Witamina B6
0,68 mg
0,17 mg
Kwas foliowy
107 mcg
27 mcg
Witamina B12
1,4 mcg
0,35 mcg
Biotyna
16 mcg
4,0 mcg
Witamina C
40 mg
10 mg
Składniki mineralne i pierwiastki śladowe:
Na
402 mg
100 mg
K
603mg
150 mg
Cl
503 mg
125 mg
Ca
322 mg
80 mg
P
267 mg
66 mg
Mg
84 mg
21 mg
Fe
6,4 mg
1,6 mg
Zn
4,8 mg
1,2 mg
Cu
718 mcg
179 mcg
Mn
1,33 mg
0,33 mg
F
0,40 mg
0,10 mg
Mo
33 mcg
8,2 mcg
Se
23 mcg
5,7 mcg
Cr
27 mcg
6,7 mcg
I
54 mcg
13 mcg
Inne:
Kartenoidy
0,79 mg
0,20 mg
Cholina
148 mg
37 mg
Tauryna
40 mg
10 mg
Osmolarność
470 mOsm/l
Objaśnienie znaku graficznego na opakowaniu: protein = białko, peptides = peptydy.
4x125g = 500g
Średnia zawartość w 100 g proszku / 100 ml przygotowanej diety (1 kcal/ml)
Składniki
w 100 g
w 100 ml
Energia
1700 kJ / 402 kcal
425 kJ / 100 kcal
Równoważnik białka:
hydrolizat białek serwatki
14,7 g
14,7 g
3,7 g
3,7 g
Weglowodany:
cukry
laktoza
71,0 g
5,9
0,5 g
17,7 g
1,5 g
0,1 g
Tłuszcze,w tym:
kwasy nasycone
MCT
jednonienasycone
wielonienasycone
6,7 g
4,0 g
3,2 g
0,8 g
1,9 g
1,7 g
1,0 g
0,8 g
0,2 g
0,5 g
Błonnik
0 g
0 g
Witaminy:
Witamina A
329 mcg RE/ER
82 mcg RE/ER
Witamina D
2,8 mcg
0,70 mcg
Witamina E
5,0 mg alfa TE/ET
1,3 mg alfa TE/ET
Witamina K
21 mcg
5,3 mcg
Tiamina
0,60 mg
0,15 mg
Ryboflawina
0,64 mg
0,16 mg
Niacyna
7,3 mg NE/EN
1,8 mg NE/EN
Kwas pantotenowy
2,1 mg
0,53 mg
Witamina B6
0,68 mg
0,17 mg
Kwas foliowy
107 mcg
27 mcg
Witamina B12
1,4 mcg
0,35 mcg
Biotyna
16 mcg
4,0 mcg
Witamina C
40 mg
10 mg
Składniki mineralne i pierwiastki śladowe:
Na
402 mg
100 mg
K
603mg
150 mg
Cl
503 mg
125 mg
Ca
322 mg
80 mg
P
267 mg
66 mg
Mg
84 mg
21 mg
Fe
6,4 mg
1,6 mg
Zn
4,8 mg
1,2 mg
Cu
718 mcg
179 mcg
Mn
1,33 mg
0,33 mg
F
0,40 mg
0,10 mg
Mo
33 mcg
8,2 mcg
Se
23 mcg
5,7 mcg
Cr
27 mcg
6,7 mcg
I
54 mcg
13 mcg
Inne:
Kartenoidy
0,79 mg
0,20 mg
Cholina
148 mg
37 mg
Tauryna
40 mg
10 mg
Osmolarność
470 mOsm/l