Do postępowania dietetycznego u pacjentów z niedostateczną podażą energii lub zwiększonym zapotrzebowaniem energetycznym.
Fantomalt, którego składnikiem jest maltodekstryna, stanowi dodatkowe źródło energii w diecie pacjenta. Posiada neutralny smak i może być dodawany zarówno do słodkich jak i pikantnych potraw i napojów.
- Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Produkt nieodpowiedni jako jedyne źródło pożywienia.
- Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, w suchym, chłodnym miejscu.
- Nie przechowywać w lodówce.
- Używać wyłącznie miarki dołączonej do opakowania.
- Po otwarciu zużyć w ciągu jednego miesiąca.
Dawkowanie powinno być ustalone przez lekarza lub dietetyka.
- Puszka zawiera miarkę do odmierzania proszku - 1 płaska miarka = 5 g proszku.
- Posiada neutralny smak i może być dodawany do słodkich i pikantnych potraw i napojów.
Wartość odżywcza | 100 g proszku |
Wartość energetyczna | 1630 kJ / 384 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g 0 g |
Węglowodany, w tym: - cukry (maltodekstryna) - polisacharydy - laktoza |
96 g 6 g 90 g 0 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Sód |
2 mg |
Osmolarność (roztwór 10%) | 97 mOsmol/l |
Procent (%) energii z: - tłuszczu - węglowodanów - błonnika - białka |
0 % 100 % 0 % 0 %
|