Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko: w niedożywieniu lub ryzyku jego wystąpienia związanym z chorobą (m.in. nowotworową, neurodegeneracyjną, anoreksją, rozległymi oparzeniami); w rekonwalescencji; w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie; w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków; chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa, przeziębienie przebiegające z wysoką gorączką); stanach po udarach i urazach; okresach przed- i pooperacyjnych; chorobach zapalnych jelit; zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa); resekcji częściowej jelit lub żołądka; diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil complex® Protein).
Ważna informacja: preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Preparat nie stanowi wyłącznego źródła pożywienia. Preparat może być stosowany przez dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.
Środki ostrożności i przeciwwskazania: nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Dawkowanie: zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Jako uzupełnienie codziennej diety zaleca się podawanie 1-3 saszetek na dobę (300 – 900 kcal), o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.
Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 200 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 200 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
maltodekstryny kukurydziane, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), kazeinian wapnia (z mleka), izolat białek serwatkowych (z mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 63%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 37%), stabilizatory - hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; diglicynian wapnia, sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, aromaty, chlorek sodu, emulgator - lecytyny (z soi); cytrynian sodu, kwas L-askorbinowy - wit. C, substancja słodząca – sacharyny, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu - wit. E; glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenian sodu(IV), octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz - mieszanina tokoferoli, glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina - wit. B12, cholekalcyferol – wit. D, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, filochinon (fitomenadion) – wit. K, ryboflawina - wit. B2, monoazotan tiaminy – wit. B1, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, barwnik - dwutlenek tytanu.
Informacja żywieniowa
1 porcja/ 1 saszetka/ rozpuszczona
w 150 ml wody (200 ml płynu)
100 g
Wartość energetyczna
1254 kJ/ 300 kcal
1791 kJ/ 429 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
- olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT)
10,7 g
4,8 g
4,0 g
15,3 g
6,9 g
5,7 g
Węglowodany, w tym:
- cukry
- laktoza
32,2 g
3,9 g
<0,058 g
46 g
5,6 g
<0,08 g
Błonnik
0 g
0 g
Białko
18,8 g
26,9 g
Sól
0,43 g
0,6 g
Witamina A (mg RE)
160 μg
229 μg
Witamina D
5 μg
7,1 μg
Witamina E (mg α-TE)
4 mg
5,7 mg
Witamina K
15 μg
21,4 μg
Witamina C
16 mg
23 mg
Witamina B1
0,22 mg
0,3 mg
Witamina B2
0,28 mg
0,4 mg
Niacyna (mg NE)
3,2 mg
4,6 mg
Witamina B6
0,28 mg
0,4 mg
Kwas foliowy
40 μg
57,1 μg
Witamina B12
0,5 μg
0,71 μg
Biotyna
10 μg
14,3 μg
Kwas pantotenowy
1,2 mg
1,7 mg
Sód
170 mg
243 mg
Potas
349 mg
499 mg
Chlorki
160 mg
229 mg
Wapń
360 mg
514 mg
Fosfor
140 mg
200 mg
Magnez (z chelatu Albion®)
45 mg
64,3 mg
Żelazo (z chelatu Albion®)
1,5 mg
2,1 mg
Cynk (z chelatu Albion®)
2 mg
2,9 mg
Miedź
200 μg
286 μg
Mangan
0,4 mg
0,57 mg
Molibden
10,5 μg
15 μg
Selen
22 μg
31,4 μg
Chrom
8 μg
11,4 μg
Jod
30 μg
42,9 μg
Osmolarność
290 mOsm/l
Zawiera cukry i substancje słodzące., 420 g
w 150 ml wody (200 ml płynu)
- kwasy tłuszczowe nasycone
- olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT)
4,8 g
4,0 g
6,9 g
5,7 g
- cukry
- laktoza
3,9 g
<0,058 g
5,6 g
<0,08 g
Zawiera cukry i substancje słodzące., 420 g