Przeznaczony dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia.
CIĄŻA I DZIECKO » Żywność » Mleka i karmienie piersią
Żywność » Dla dzieci
Żywność » Mleka
BESTSELLERY
Mleko Bebiko PRO+ 3 jest źródłem błonnika, zawiera unikalną kompozycję oligosacharydów GOS/FOS. Spożycie 2 kubków mleka zapewnia około 40% dziennej porcji błonnika u dzieci w wieku 1-3 lata.
Dodatkowo produkt został wzbogacony (zgodnie z przepisami prawa) w wapń, który jest ważnym składnikiem kości i zębów oraz witaminę D, niezwykle istotną w procesie wchłaniania wapnia.
Obecne w mleku kwas α-linolenowy, jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju i wzrostu dzieci.
Bebiko zawiera również żelazo, które bierze udział w prawidłowym tworzeniu hemoglobiny oraz czerwonych ciałek krwi. Ma wpływ na poprawne funkcjonowanie układu odpornościowego, oraz wpływa na rozwój funkcji poznawczych u dziecka.
Metalowe opakowanie produktu wspiera ideę recyklingu, może być ponownie przetworzone.
- Dla zdrowia dziecka ważna jest zbilansowana i urozmaicona dieta oraz zdrowy tryb życia.
- Mleko Bebiko powinno być przygotowane zawsze bezpośrednio przed spożyciem.
- Mleko należy wykorzystać w ciągu 2 godzin od przygotowania.
- Nie należy używać ponownie niewykorzystanej części pokarmu.
- Należy zwrócić uwagę na prawidłową higienę pierwszych ząbków dziecka, szczególnie przed snem.
- Opakowanie przed i po otwarciu powinno być przechowywane w suchym miejscu, w temperaturze poniżej 25°C.
- Nie przechowywać w lodówce.
- Nie zaleca się przesypywania mleka do innych pojemników.
- Zawartość opakowania należy zużyć w ciągu 1 miesiąca od otwarcia puszki.
- Mleko modyfikowane dla niemowląt nie powinno być podgrzewane w kuchenkach mikrofalowych ze względu na zagrożenie oparzeniem.
Wiek dziecka 1-2 lata / Liczba porcji na dobę 2 / Woda (ml) 180 / Liczba płaskich miareczek na porcję 6.
Mleko w proszku Bebiko PRO+ 3 należy zawsze przygotowywać dokładnie tak, jak opisuje to instrukcja na opakowaniu.
Niewłaściwe przygotowanie może stanowić zagrożenie dla zdrowia dziecka.
Skrócona instrukcja przygotowania:
- Umyj ręce, wyparz miareczkę oraz wygotuj wszystkie akcesoria wrzątku przez 10 minut lub zdezynfekuj przy użyciu sterylizatora.
- Przez 5 minut gotuj wodę pitną, a następnie pozostaw do wystygnięcia do temperatury około 40oC.
- Sprawdź tabelę żywienia i wlej do kubka odpowiednią ilość wody.
- Używając załączonej do opakowania miareczki dodaj dokładną ilość płaskich, nieubitych miareczek proszku Bebiko 3.
- Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia proszku.
- Sprawdź temperaturę mleka przed podaniem dziecku.
- Umyj kubek od razu po użyciu.
Laktoza z mleka, odtłuszczone mleko w proszku, odmineralizowana serwatka w proszku z mleka, wysokooleinowy olej słonecznikowy, galaktooligosacharydy z mleka (8,4 %), olej kokosowy, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, koncentrat serwatki z mleka, fruktooligosacharydy (0,6 %), wapń, białka mleka, olej rybi, potas, chlorek choliny, magnez, sód, witamina C, inozytol, emulgator (lecytyny z soi), L-tryptofan, żelazo, cynk, L-karnityna, przeciwutleniacz (palmitynian askorbylu), kwas pantotenowy, niacyna, witamina E, miedź, witamina A, tiamina, ryboflawina, witamina B6, jod, kwas foliowy, mangan, selen, witamina K, witamina D, biotyna, witamina B12.
Wartość odżywcza |
100 ml produktu gotowego do spożycia |
% RWS* |
Wartość energetyczna |
285 kJ (68 kcal) |
- |
Tłuszcz, w tym: |
3,2 g |
- |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
1 g |
- |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
1,6 g |
- |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
0,5 g |
- |
Węglowodany, w tym: |
8,2 g |
- |
Cukry |
8,1 g |
- |
Błonnik, w tym: |
0,6 g |
- |
Białko |
1,4 g |
- |
Sól |
0,06 g |
- |
Witaminy: |
||
Witamina A |
60 µg |
15% |
Witamina D |
1,7 µg |
24% |
Witamina E |
1,3 mg |
26% |
Witamina K |
5,4 µg |
45% |
Witamina C |
8,8 mg |
20% |
Tiamina |
0,07 mg |
14% |
Ryboflawina |
0,13 mg |
19% |
Niacyna |
0,46 mg |
- |
Witamina B6 |
0,05 mg |
- |
Kwas foliowy |
7,8 µg |
10% |
Witamina B12 |
0,16 µg |
20% |
Biotyna |
1,8 µg |
18% |
Kwas pantotenowy |
0,56 mg |
19% |
Składniki mineralne: |
||
Potas |
77 mg |
8% |
Chlorek |
55 mg |
11% |
Wapń |
72 mg |
13% |
Fosfor |
50 mg |
0% |
Magnez |
7,1 mg |
9% |
Żelazo |
1 mg |
13% |
Cynk |
0,5 mg |
10% |
Miedź |
0,054 mg |
11% |
Mangan |
0,005 mg |
- |
Selen |
3,1 µg |
16% |
Fluorek |
≤0,006 mg |
- |
Jod |
13 µg |
16% |
Inne: |
||
GOS / FOS (9:1)** |
0,8 g |
- |
Kwas linolowy (LA) | 435 mg | - |
Kwas α-linolenowy (ALA) |
52,3 mg |
- |
* Referencyjna Wartość Spożycia
** Galaktooligosacharydy i Fruktooligosacharydy